Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите се скараха за времето и привилегиите на независимите народни представители

Политика

Депутатите се скараха за времето и привилегиите на независимите народни представители

Депутатите се скараха за времето и привилегиите на независимите народни представители - Tribune.bg
Снимка:

Работата по приемането на правилника на Народното събрание започна със скандали. Ябълката на раздора станаха независимите народни представители. Според Георги Свиленски от БСП, който уточни, че това е негово лично предложение, което не е подкрепено от групата, независимите трябва да имат повече права, предвид числеността им в този парламент.

Според „Възраждане“ от всички близо 40 души независими, само пет могат да влязат в парламента с лични гласове, а другите са с тези на определена политическа партия, като вече не членуват, то трябва да напуснат Народното събрание.

Изключеният от БСП Калоян Методиев сравни независимите с Махатма Ганди, а останалите с Британската империя. 

Христо Гаджев от ГЕРБ подчерта, че никъде в предложението на Георги Свиленски няма да се увеличи времето за говорене от трибуната на независимите, а членуването им в комисии не е забранено и може да бъде предложено от председателят на НС. Според Свиленски обаче е унизително депутати с дългогодишен стаж в парламента да обикалят коридорите. 

Костадин Костадинов коментира, че дебатите за правилника са се превърнали в "Искрено и лично на безпризорните", като припомни на Калоян Методиев, че избирателите на БСП са го изгонили. 

Аргегатните състояния на един депутат могат да бъдат повече от тези на водата, заяви Любен Дилов. Той направи предложение при така създалата се ситуация, за чисто битовия въпрос да се обмисли вариант за създаване на някакъв клуб на независимите, където да имат някакъв компютър и да се събират. „Що се отнася до дебата, който ще продължи не знаем колко ще е дълга съдбата на този парламент и да вървим по-стегнато“, заяви Любен Дилов.

Росен Желязков отбеляза, че в тази зала няма независими народни представители, те са нечленуващи в парламентарна група. „Те биха били независими, ако така са влезнали в Народното събрание, а те са тук като са били част от парламентарна група, затова и в правилника не са уредени битовите им права“, заяви Желязков. 

След тежките дебати парламентът не прие депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, да могат да бъдат част от комисиите в парламента. Освен това - независимите ще бъдат изключвани и от временните комисии. Това се случи при разглеждането на Правилника за работата и дейността на Народното събрание.

Правото на независимите депутати да членуват в комисиите касае в чл. 18 от правилника. То получи едва 12 гласа "за", 118 бяха "против", а 70 се въздържаха.  

Депутатите обаче отхвърлиха възможността независимите депутати да сформират нова парламентарна група. То бе предложено от Георги Свиленски, но получи едва 11 гласа "за". Както и не подкрепиха искането на "Възраждане" изключените от групата да напускат парламента.  

Друго предложение на Свиленски даваше възможност независимите да сформират парламентарни групи, но то бе отхвърлено.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети