Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите ще гласуват предложението на Франция за РСМ (НА ЖИВО)

Политика

Депутатите ще гласуват предложението на Франция за РСМ (НА ЖИВО)

Депутатите ще гласуват предложението на Франция за РСМ (НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание има кворум. Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители.

„Възраждане“ предложи точката да отпадне, но предложението им не беше прието.

По време на вчерашното заседание на комисията беше одобрено проекторешение на  „Демократична България“. За него гласуваха 11 депутати. Текстът на ДБ съвпада с предложението на френското председателство, и е много близко до това на ГЕРБ.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви, че Френското предложение е най-доброто, което сме получавали до момента.

Свои проекти имат и парламентарните групи на ГЕРБ - СДС и ДПС.

БСП гласува "въздържал се" за проекта на Демократична България и "против" другите два. 

"Възраждане" бяха против всички. Пленарната зала ще определи крайното решение днес.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата „двустранни отношения Скопие-София“ ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема