Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пълен хаос в НС: Депутатите одобриха добавки за пенсионерите, ИТН, ДБ и ИБГНИ – в шок (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

Пълен хаос в НС: Депутатите одобриха добавки за пенсионерите, ИТН, ДБ и ИБГНИ – в шок (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Пълен хаос в НС: Депутатите одобриха добавки за пенсионерите, ИТН, ДБ и ИБГНИ – в шок (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

На извънредно заседание Народното събрание гледа на второ четене актуализацията на бюджетите Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

В петък парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на двата бюджета на второ четене.

Депутатите от ресорната комисия приеха предложението на „Има такъв народ“ минималната пенсия да стане 370 лева, вместо 340 лева, както първоначално предлагаше служебното правителство. В промените в закона за ДОО е предвидено увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение на пенсиите с 12,5 процента.

Преди стартиране на предложенията и дебатите Корнелия Нинова предложи да се удължи времето на Народното събрание до приемане на актуализацията на двата бюджета, което се прие от депутатите.

След продължителни дебати депутатите приеха предложението на ДПС до края на годината да се дават по 120 лева на всички пенсионери, като кризисни мярка. Хасан Адемов няколко пъти обяви, че не е редно в отиващ си парламент и при липса на редовно правителство да се правят пенсионни реформи. Именно затова според тях трябва да се осигурят необходимите средства за пенсионерите в условия на криза, а след това да се мисли за пенсионна реформа.

Предложението им бе прието с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. От трибуната на парламента шефът на бюджетна комисия Любомир Каримански дори и не разбра какво се е случило.

Ива Митева подкани депутатите да продължат работа и стартира гласуване на предложение от Корнелия Нинова и БСП.

„Ама как така го приеха?!?“, смъмри Каримански на микрофоните, а Митева му обясни, че предложението на ДПС е прието. Последва няколко секундна пауза и председателката го подсети, че може да поиска чрез процедура 15 минути почивка от името на група, от което Каримански се възползва. Митева  мигновено свика председателски съвет, за да се реши как да продължи работата, тъй като след приетото предложение на ДПС реално отпада пенсионната реформа поискана от служебното правителство.

След председателски съвет бе прието, че предложението на ГЕРБ за 100 лева помощ на всички пенсионери е одобрено и няма как да се оспори. Мария Капон обяви, че по този начин се „взривявал бюджета“ и поиска прекратяване на заседанието и да се събере бюджетна комисия, за да се реши как да продължи работата. Десислава Атанасова припомни, че подобна процедура няма и не може да има на финалната права при гласуване на актуализиране на бюджета на второ гласуване да се прекратява заседанието. От БСП припомниха, че цяла България очаква актуализацията на бюджета. Ива Митева обяви, че все пак такава опция за прекратяване има в Правилника на парламента.

„Няма нужда да ровите в Правилника. Нищо драматично не се случва, няма взривяване на бюджета. Има едни предложения, които са на база на вноските на ДОО. В следствие мерките по ковид и ръста на икономиката, с която се хвали служебното правителство, но откъде тръгва не е важно. Мярката не е дългосрочна, а до края на годината, а не да се търси 2 милиарда всяка година“, обяви Цонев от ДПС и призова да не се вдига шум и паника.

Тошко Йорданов също поиска прекратяване на заседанието и обяви, че вече имало ново мнозинство, като се надява днес да излъчат и правителство.

„Сега ли разбрахте, че нямате мнозинство. Искате ние като парламентарна група да не си подкрепим предложенията ли? Казахме ви, че е груба грешка да се прави актуализация на бюджета при служебно правителство и разпокъсан парламент“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

„Правилно сме се допитали до експерти за бюджета, а не до културисти. Пука ни затова дали България ще има кабинет, дали ще се внесе плана за възстановяване, дали ще се възстанови бизнеса, обяви Йордан Цонев в отговор на Асен Василев, който призова от трибуната, „партиите да се вслушват в експертите“.

„Карате със 150 км в една стена и имате 10 метра да се блъснете в нея. Още миналата седмица трябваше да организирате разговори с парламентарните групи, както и финансовият министър. Този парламент, който е провален трудно ще направи актуализация. Резултата е, сега да излизате и да питате защо си подкрепяме предложенията. На вас това може да не ви харесва, но ние имаме това право. Когато казвате, че сме мафиотска структура няма как да очаквате подкрепа от нас и от българските избиратели, което ще видите след два месеца“, обяви още Биков.  

Явор Божанков от БСП обясни, че не ги интересува предизборно към кого ще ги пакетират, за тях е важно при растящите цени на ток, парно и продукти от първа необходимост е важно пенсионерите да имат достатъчно пари, за да може да посрещнат нуждите си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети