Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова към ПП: Аматьори бяхте, аматьори си останахте, внасяте декларация с подвеждаща информация

Политика

Десислава Атанасова към ПП: Аматьори бяхте, аматьори си останахте, внасяте декларация с подвеждаща информация

Десислава Атанасова към ПП: Аматьори бяхте, аматьори си останахте, внасяте декларация с подвеждаща информация - Tribune.bg
Десислава Атанасова, ГЕРБ

„Абсолютна загуба на време е обсъждането на тази декларация. Вчера се проведе заседание, на което обсъждахме на първо четене удължаването на Закона за държавния бюджет. И само някой, който тотално не разбира и не познава Конституцията, нито Закона да публичните финанси, нито правилата за работа на Народното събрание, може да внесе подобен тип декларация“, обяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя се обърна към ПП и им припомни, че именно тяхното правителство беше първото в демократичната история на България свалено с вот на недоверие именно за провал във финансовата политика на държавата.

„И вие ще внасяте декларация с, която „огромна“ загриженост демонстрирате своите размисли – твърде импотентни за държавния бюджет. Извинявайте, но една декларация, какъвто и да е акт на Народното събрание съгласно Конституцията, ако сте чели разбира се нейния чл. 86 ал. 2 има задължително действие, когато Народното събрание приема закони или решения. Тази декларация е абсолютно нелегитимен акт, особено когато тече времето между първо и второ четене за удължаване Закона за бюджета“, подчерта още тя.

Тя цитира декларацията, където ПП настоява от Министерски съвет да внесе Закон за държавния бюджет в срок до 31 октомври.

„Само, че ако някой чете текста на разпореждането и предложението на вносителя ще види, че това правно нищо е внесено на 1 ноември. Ден след като вие задължавате с декларация Министерския съвет да внесе Закон за държавния бюджет. Вие давате ли си сметка колко сте несъстоятелни. Внасяте проект на декларация на 1 ноември, с която задължавате правителство да внесе Закон за държавния бюджет на 31 октомври. Г-н Гюров не мога да си представя, че вие бяхте кандидат за гуверньор на БНБ и сте подписал такъв документ“, разкри още Атанасова и допълни, че това е извън всякаква парламентарна, политическа и житейска логика. В този момент депутатите от първия ред на ПП в лицето на Андрей Гюров, Кирил Петков и Асен Василев трескаво започнаха да четат собствената декларация, за да открият всъщност, че тя реално няма никаква стойност.

Според Атанасова, въпросният документ ще се изучава, както и всички действия на ПП във всички юридически факултети, а и икономическите, като „злокобен пример за системен, правен нихилизъм“. Тя се възмути, че именно заради това Народното събрание е похарчило пет часа парламентарно време, а основната цел е да се повторят безумните тези затова, колко успешно управление са имали, но е паднало с вот на недоверие.

„Вие ще ми говорите за морал, без изобщо да сте дали едно обяснение за цените на газа, за далаверите, посредниците, горивата, "Джемкорп", ББР, договори, комисионни... 9 милиарда за 9 дена как изхарчихте, колко време питаме, имате ли отговор поне на един въпрос. Абсолютно незаконосъобразно и нелегитимно е това решение“, заяви още Атанасова.

„Аматьори бяхте, аматьори си останахте“, заключи Атанасова.

След нея думата поиска Кирил Петков, който обяви: „Свалянето на правителство по несъгласие с бюджетната политика, едновременно с това искате да продължите същия този бюджет, едновременно с това за 60 дни показахте абсолютна политическа импотентност, не можете да направите правителство и едновременно с това не се грижите по никакъв начин точно за вашите избиратели, които имат нужда от увеличаване на пенсии и минималната работна заплата. Срам“, заключи той.

Тома Биков от ГЕРБ пък разведри залата и колегите си, като обясни на ПП за „импотентността“ на ГЕРБ.

„Пропуснахте да обясните на колегите от ПП, че това че не ги харесваме не означава, че сме импотентни. Просто не реагираме на техните вопли и по-скоро се пазим от тях отколкото да ги ухажваме“.  

„Президента Радев заложи капан и вие скочихте в него и пет часа се замеряхте с обиди, нямаме решение за хората. Знаете ли утре какви ще са изказванията на Радев и служебния кабинет: Ами ето аз им дадох възможност, внесох продължаване на бюджета, а те лошите партии и още по-лошите депутати ви съсипаха зимата, икономиката, не могат да вземат решение. Това е голям политически въпрос. Ще се разберем и за баланс, за дефицит, за БВП, правили сме го, има разум тук. С друго няма да можем да се справим, защото ден по ден и капка по капка в обществото се наслагва – добрия президент, лошите партии и некадърния парламент“, заяви Нинова и попита дали има чувство за самосъхранение.

Нинова е категорична, че в момента в държавата се извършва пълзяща, еднолична власт. Неприемането на да се внесе бюджет тя определи като политически харакири. 

Петър Петров от "Възраждане" пък заяви, че като получат третия мандат от Радев, ще го изпълнят и ще внесат бюджет за 2023 година. 

 „В политиката и в правния мир няма вакуум. Когато четири парламента не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства, когато четири парламента под диктата на телевизиите и кръга „Капитал“, на 20-те говорящи глави от този кръг. Защото още от първия ден на изборите започват да формират общественото мнение кое не може. На втори не бяха излезли резултатите, когато те се набутаха в студията и започнаха да говорят как не може да се формира правителство, не можело да се формира. Защо да не може. Тези 240 депутати кой ги изпраща в този парламент – българския народ. Кой казва с кой с кого не може, говорящите глави ли? Българския народ казва кой с кого може и българския народ казва, че всеки от нас с всеки може, щом ни е пратил тук. Друг е въпросът за политики и профил. Да сте чули този дискурс да се говори в обществената среда, аз не съм, а я следя. Единственото, което чуваме е с кой с кого не може и как не бива да се направи. По тази причина нямаме кабинет и се готвим за предсрочни избори. Почти всички избиратели на всички партии искат от нас това. Основното послание беше да спрем да се караме и да направим кабинет, но ние слушаме анализаторите. Защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

Той подчерта, че ако партиите, които се обявяват за евроатлантици мислят за България то тези партии имат общо 175 гласа за съставяне на правителство. „Истината обаче е, че те са псевдоатлантици. Точно децата на комунистическата номенклатура приватизираха евроатлантическата идея. Да спрат да пречат“, призова още Йордан Цонев.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати