Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Танева: Допълнителна помощ ще се даде на зеленчукопроизводителите

Политика

Десислава Танева: Допълнителна помощ ще се даде на зеленчукопроизводителите

Десислава Танева: Допълнителна помощ ще се даде на зеленчукопроизводителите - Tribune.bg
Снимка:

Правителството обмисля допълнителна подкрепа и за производителите на сурово мляко

„Допълнителна помощ ще се даде на зеленчукопроизводителите, като тя ще бъде под формата на субсидии върху доходите от реализираната им продукция, а не на база тонажи и декари, както досега“, обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

Предложението е на Красимир Кунчев, земеделски производител и е подкрепено както от Танева, така и от премиера Бойко Борисов.

„Земеделският производител трябва да произведе и продаде и на база на този доход, той ще получи допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия, разясни предложението си земеделският производител Красимир Кунчев.

По думите му това ще стимулира производителите да не префактурират земеделската продукция - продадена на една цена, но отбелязана във фактурата с друга цена. Той обясни, че технологичното време за отглеждане на един зеленчуков разсад е между 30 и 40 дни, започващо от около 5 май. Затова призова зеленчукопроизводителите предварително отсега да предвидят възможностите си и да изберат културите, за да спазят сроковете.

Министър Танева изтъкна, че очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.

"3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще получат компенсаторно плащане отново в размер на 25 евро на хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащания според размера на декарите. Добрата новина е, че ЕП гласува в Комисията по земеделието включването на това плащане като възможно и за предходния период, който е плюс една година", посочи земеделският ни министър.

Танева поясни, че това е инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП е успяла да мине на комисия вчера.

Министърът на земеделието коментира и активната комуникация на големи хранителни вериги, които вече поддържат с регионални производители. По нейна информация веригите вече предлагат договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци. Танева увери, че към момента няма изхвърлена от производители стока и подчерта, че сериозно предизвикателство ще бъде реколтата от череши.

Министър Танева посочи, че се обсъжда и промяна на частта от Постановлението на МС за предлагането на български продукти в търговските вериги, касаеща млечните продукти. Целта е да се защитят производителите на сурово мляко. Правителството обмисля допълнителна подкрепа за производителите на сурово мляко, тъй като в Европа вече е започнала млечната криза, а възстановяването на млечното производство е много трудно и непосилно за малките и средните фермери.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети