Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Веригите вече преговарят с български доставчици, готови са да приемат родна стока още утре

Общество

Веригите вече преговарят с български доставчици, готови са да приемат родна стока още утре

Снимка:

Танева: Получихме подкрепа за бързия канал за доставки на българските производители в търговската мрежа

Представителите на търговските вериги вече водят разговори с български доставчици на земеделска и животновъдна продукция, стана ясно след срещата им с министър-председателя и министъра на земеделието. Мерките на кабинета са до края на годината, но някои търговски вериги заявяват, че ще продължат да работят по тези правила и след края на Постановлението на министерския съвет.

„75% от тези 16 000 производители са неустойчиви доставчици. Резултатите ще се установят в хода на самата година“ , посочи министър Танева.

„Спекула няма да има. Ситуацията не е нормална. Трябва да си помагаме взаимно“, коментира Георги Гърневски от голяма немска верига.

„Опитваме се да пазим цените за българския потребител“, допълни и Милена Драгийска, също представител на търговска верига.

Срещата в Министерски съветСрещата в Министерски съвет

„Настоящата пандемия изисква бързи мерки за минимум загубите от свитите пазари, да има минимум изхвърляне на храна и да оцелеят нашите фермери. Веднага се проведе и среща с колегите тук заедно с министър-председателя. Постигнахме обединение това да се случи, местните производители да получат достъп до този допълнителен канал на доставка. Всеки от тях даде и допълнителни предложения за мерки за компенсиране на намалението на потреблението, няколко и по няколко направления, остава основното да се гарантира достъпа на българския потребител, а той решава какво ще компенсира“, изтъкна министър Десислава Танева.

„Българските производители трябва да са спокойни, че тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от Министерство на земеделието да скъсим пътя на комуникация и да помогнем на най-спешните, които утре може да извадят продукция и им е отказан износ. Българското мляко трябва да е на 90% в млечните продукти, които слагаме на рафтовете си“, напомни Милена Драгийска.

Тя даде пример с реализацията в мрежата на българското агнешко.

„Поискахме списък с кланици и малки производители на агнешко месо. От подадените списъци сме в контакт с 10 от тях, за да допълним заявките си. Българското агнешко не е „зависнало“ никъде. Помолихме за подобни списъци на производители на зеленчуци, за да видим с кого работим и кои ще са нови доставчици“, допълни управителката на голяма търговска верига.

Нещо повече тя коментира, че всички вериги ще предложат на доставчиците си от България на срокове от 7 до 14 дни за плащане.

„Не водя война с никого. Аз и на колегите казах, дори редакцията на чл.1 на постановлението и изключването на процента при доставките е израз на свободата всеки от тях да си реши как се организира този къс канал за доставка. Трябва да се направят усилия, но това е възможна мярка и най-ефективна, за да се омекоти удара. В тези кризи губят всички, а богатите следва да загубят най-много“, категорична е министър Танева.  


Коментари (1)

Браво Дано и производителите си намалят печалбата
15.04.2020 15:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още