Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Танева: Законът за храните гарантира на българския потребител качество

Политика

Десислава Танева: Законът за храните гарантира на българския потребител качество

Десислава Танева: Законът за храните гарантира на българския потребител качество - Tribune.bg
Снимка:

Земеделският министър благодари на депутатите за почти единодушното му приемане в зала

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева разясни пред медиите, че целта на Закона за храните е да гарантира на българския потребител качеството на храните от производител до предлагането им на щанда. На брифинг в парламента тя изтъкна, че с окончателното приемане на този закон се хармонизира изцяло европейското законодателство у нас и се регулира онлайн търговията с храни, която достига 30% в страната и е станала особено популярна в условията на пандемия и ограничаване на социалните контакти.

„Регламентира се и възможността храните да са етикетирани, при положение, че основната суровина е придобита в България“, изтъкна министър Танева.

По думите ѝ със Закона за храните се уточнява какво е хранителното банкиране, кой може да бъде оператор. С гласуваните текстове пък двойно се увеличават и някои санкции спрямо сегашните нива.

„От 250 до 500лв. бяха някои глоби, а сега стават 2000лв. и нагоре“, посочи министър Танева.

Тя обясни, че с разпоредбите на закона се създава още Национален съвет по храните.

„Единственият компетентен орган по контрол на храните остава Българската агенция по безопасност на храните, а водите остават към Районните здравни инспекции. Под контрол ще попаднат и хранителни добавки, които досега бяха извън регулация“, уточни земеделският министър. Десислава Танева благодари на депутатите за консенсуса в пленарна зала и в комисията по земеделие, както и за почти единодушното приемане на Закона за храните в зала.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп