Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Ганев: Петков и Василев влизат в полето на либералното градско, но губят масовия българин

Политика

Димитър Ганев: Петков и Василев влизат в полето на либералното градско, но губят масовия българин

Димитър Ганев: Петков и Василев влизат в полето на либералното градско, но губят масовия българин - Tribune.bg
Снимка:

Правителството загуби мнозинството си в парламента още преди две седмици. В Народното събрание вече има ново мнозинство и то беше тествано при отстраняването на Никола Минчев. Между отстраняването му и гласуването на вота на недоверие само един депутат от “Има такъв народ” премина в лагера на управляващите. По тази логика би трябвало вотът да мине. Друг е въпросът, че инструментът на политическия анализ не може да даде отговор дали един, или повече депутати ще решат по определени подбуди да сменят днес позицията си, която вчера са заявили. Това заяви в интервю за „24 часа” Димитър Ганев.

Според него сценарият да се състави ново правителство в рамките на това Народно събрание е малко вероятен.

„Забележете, че Кирил Петков в последните няколко дни споменава за опит за съставяне на кабинет с първия мандат. Има се предвид, че след успешен вот на недоверие президентът връчва отново мандат на първата политическа сила, за да опита да формира нов кабинет. Ако има въобще някаква възможност за ново правителство в това Народно събрание, то може да бъде само около коалицията, която управляваше досега – ПП, БСП, ДБ и с определена подкрепа от ИТН. И то да бъде кабинет с ново коалиционно споразумение, с нов министър-председател, вероятно и с нов финансов министър. Всичко това, разбира се, изглежда изключително трудно да се осъществи заради силно изострените отношения с Трифонов”, допълни той.

Ганев е категоричен, че дори преди вота на недоверие да се събере някакво минимално мнозинствотова само ще удължи агонията с няколко месеца.

„В България не може да се управлява със 121 мандата. Помним каква мъка с кворума беше година и малко при Орешарски. Подобен развой на събитията ще купи няколко месеца живот на управлението, но няма да го зареди с нова легитимност и обществена подкрепа. Напротив. И в крайна сметка няма да промени крайната развръзка – предсрочни избори ще има” каза още Ганев

„Пълното приемане на дневния ред на либералната градска общност затваря Петков и Василев в едно относително ограничено електорално поле. А тяхното голямо постижение на изборите през ноември миналата година беше именно че стигнаха не само до либералната градска общност, но успяха да интегрират дневния ред и на по-масовия българин. За това, разбира се, доста помогна и легитимацията от страна на президента Радев, която сякаш вече е загубена заради очевидния конфликт между управляващата коалиция и държавния глава”, заяви социологът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети