Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Днес изтича срокът за номинации за шеф на БНБ

Политика

Днес изтича срокът за номинации за шеф на БНБ

Днес изтича срокът за номинации за шеф на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Днес изтича срокът за номинации за шеф на БНБ, но официално в парламента засега не е депозирана нито една кандидатура. Предложенията на партиите кой да управлява Централната ни банка в следващите 6 години могат да се правят до края на днешния ден.

Сред появилите се нови имена е и това на член на Надзорния съвет на Банка ДСК - Антони Радев. Експерти разчитат в това следващ ход на лобито, което не успя да лансира за поста гуверньор на БНБ един от двамата братя Илиян Михов или Валентин Михов.

Първият е отклонил предложението да заеме поста, а препъни камък за Валентин Михов е стажът му в руската Сбербанк, която в списъка на санкциите срещу Русия.

В списъка с номинации засега остават досегашният управител на БНБ Димитър Радев, подуправителят Калин Христов и депутатът Любомир Каримански от ИТН.

До момента е известно, че ДПС няма да има свой кандидат за БНБ. БСП няма решение по въпроса, но вероятно също няма да има своя номинация, а ще концентрира силите си към това депутатът Румен Гечев да оглави Фискалния съвет.

От ГЕРБ също се въздържат от коментари по темата.

Кой ще е новият управител на БНБ е важно решение, защото той ще управлява голяма част от процеса по приемане на еврото. Според одобрените от парламента правила изслушването на номинираните за поста кандидати ще е публично. След това депутатите ще гласуват кой да оглави централната банка за следващите 6 години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети