Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До 2020 г. ще е готов първият суперкомпютър на Балканите, който ще работи в София

Политика

До 2020 г. ще е готов първият суперкомпютър на Балканите, който ще работи в София

До 2020 г. ще е готов първият суперкомпютър на Балканите, който ще работи в София - Tribune.bg
Снимка:

Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии, заяви премиерът Бойко Борисов

България ще инвестира 12 милиона евро за първия суперкомпютър на Балканите, който трябва да започне да функционира до 2020 година. Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Неделчева - Габриел след среща с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата бе и  ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.

Основна тема на разговора в Министерския съвет бе инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

„Общата инвестиция е 1 милиард евро. От тях 486 милиона евро са от Европейската комисия, останалите са от държавите членки и частните партньори. Проектът конкретно за България е 18 милиона евро, като 12 са от България и 6 от Европейската комисия. До края на 2020 суперкомпютрите трябва да бъдат оперативни и действащи“, посочи Мария Неделчева-Габриел.

 „В следващия  програмен период на ЕК, с новата програма „Цифрова Европа“ специално  за суперкомпютрите има отделени 2,7  млрд. евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие“, отбеляза още еврокомисарят.

И уточни, че веднъж създадена и работеща машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват и за България.

Разположението на машините ще бъде в Техно парка. 24 часа в денонощието суперкомпютърът ще бъде на разположение на цяла Източна Европа. Така че българският бизнес, българските институции и българските учени ще имат голям приоритет да тестват своите изобретения. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов.

„С напредването на технологиите виждам колко отдалечено място е Европейския съюз от водещите  държави в тази сфера – САЩ и Китай. Радвам се и благодаря на нашето председателство и това, което направи Мария, че Европейската комисия и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години тази технологична революция ще бъде огромна“, допълни той.

 „Толкова бързо се развиват технологиите, че Европа безвъзвратно беше изостанала. Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 милиона в Техно парка, но това има смисъл ако БАН, българският бизнес, IT специалистите, хората, които правят наука в сферата на всички иновации, в сферата на отбраната и не на последно място киберсигурността за службите, ние просто даваме едно работно място, което 24 часа в денонощието работи. Надали, освен профилираните специалисти, друг може да си представи, че тези машини правят 4 милиона, милиарда операции за секунда. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван. Ако щете мостовете на магистрали и не само магистрали. Сградите как биха реагирали., т.е. строителният бранш. Сега се работи по тема ваксини, особено тази за грипа, а България е водеща в тази сфера, огромни възможности. Така че, ние ще дадем работно място на всеки, който има желание. 24 часа в денонощието да може да бъде използвано“, посочи още Бойко Борисов.

По думите му не само на Балканите, но и в Източна Европа няма такива машини.

„Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано веднага за пазара. Така че внедряването на пазара да стане възможно най-бързо“, заяви още Бойко Борисов.

„Благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата още в началото на един процес, който днес прави решителна крачка напред – България да бъде една от осемте страни в Европа, в която ще бъде разположен суперкомпютър. Ние заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера“. Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Неделчева-Габриел.

„Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС. Суперкомпютрите са в полза на децата ни за лечение, в полза за привличане на инвестиции в автомобилостроенето, те са и сигурност“, посочи еврокомисарят. „Така че днес правим крачка напред България да бъде сред лидерите в Европа, суперкомпютърът да бъде още един инструмент за инвестиции“, посочи тя.

Роберто Виола на свой ред разясни, че компютърът, който ще бъде изграден за България, е мощен, колкото тези в НАСА. Той ще е един от 10-те най-мощни в Европа и сред 50-те в световен мащаб. „Благодарение на него хората ще имат по-добро разбиране за редица болести, например рака. На второ място е околната среда. Суперкомпютърът ще може да предвижда риск от торнадо или земетресения“, добави Виола.

Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати