Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ четене: До три години затвор за невярна информация за заразна болест

Политика

На второ четене: До три години затвор за невярна информация за заразна болест

На второ четене: До три години затвор за невярна информация за заразна болест - Tribune.bg
Снимка:

Отпаднаха предложенията за наказания за медици, които откажат помощ на болен по време на епидемия

До три години затвор грози всеки, за когото бъде доказано, че разпространява невярна информация за заразна болест. Това реши Народното събрание с приемането на второ четене на наказанията за разпространението на невярна информация за заразна болест в Закона за дейностите по време на извънредното положение.

При предаване по радио, телефон или по друг начин неверни или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, виновният се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лв. Така парламентът завиши наказанието, което можеше да бъде до 2 години затвор.

Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба, която беше завишена - от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Относно спекулата с цените на стоките по време на извънредно положение депутатите приеха виновното лице да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева.

С тези текстове се изменя Наказателния кодекс /НК/. В момента НК предвижда, който продаде стока на завишена цена, да се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева. Приетите днес текстове предвиждат по-високи наказания, ако деянието е извършено по време на извънредно положение.

От БСП предлагаха наказанието за повторно нарушение да е затвор до пет години и имуществена санкция за стопанския субект в размер на 10 процента от годишния оборот. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обаче коментира, че е защитавал предложението на левицата в правната комисия и затова се е приело по принцип.

"Приехме много да завишим наказанието", посочи правосъдният министър и добави, че според новия текст наказанието лишаване от свобода от 1 до 3 години не може да бъде заменено от административно наказание.

На второ четене отпаднаха предложенията за наказанията за медици, които откажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети