Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Медийни“ войни – дезинформация за коронавируса дебне отвсякъде

Мнения

„Медийни“ войни – дезинформация за коронавируса дебне отвсякъде

Снимка:

Въпреки призивите за спазване на правилата и защита на възрастните и болните във времена на криза, немалко българи категорично не приемат сериозно ситуацията и сякаш умишлено се шляят навън напук на съветите на експертите. Нито катастрофалния пример на Италия, нито показното как се прави от страна на Китай, помагат дисциплината у нас да достигне нужното ниво.

Китайците успяха почти да изкоренят заболяването за по-малко от 3 месеца благодарение на драконовските мерки и карантината вкъщи.

Защо обаче много наши сънародници не успяват да оценят добрия пример и да започнат да спазват предписанията?

Твърде противоречивите информации объркват хората. И от някои телевизии, и от интернет се лее успокояваща информация как COVID-19 всъщност е някакъв обикновен грип, а правителствата нарочно ни карали да си стоим вкъщи.

Разработка на китайците, на американците или на руснаците, целяща сриване на световната икономика…

Вирус, съществувал преди години като… ваксина или лекарство.

Само преди броени дни лидерът на „Атака“ Волен Сидеров се появи с маска на Спайдърмен по партийната Алфа ТВ и заяви, че от години имал лекарство срещу коронавируса, но не му позволявали да го патентова.

ФейсбукФейсбук

В медията цялостно се представя избирателна информация и от България, и от други държави, с която се внушава, че властта и щаба лъжат гражданите и си измислят несъществуваща заплаха.

Нима някой ще се изненада, че зрителите, които повярват, още утре ще са по улиците и ще се възмущават на „лошите управляващи“, затворили кръчми и кафета…

Мая Манолова обиколи ефирите на не едва и две медии – например „Евроком“ и „7/8“, с обяснения как отдавна съществувал бърз тест за коронавирус, а властта е неадекватна, че не зарежда с него. Пропуска се обаче споменаването на факта, че теста е нов, експериментален, сравнително скъп и… дава 40-60% грешни резултати.

Неуспялата кандидат-кметица на София изразява и опасения за гражданските свободи и дали няма да бъдат потъпкани в условията на извънредно положение. В тревогите ѝ пригласят експерти от т. нар. „градска десница“ и гравитиращите около тях сайтове.

След няколко дни сравнително затишие, днес Информиран.нет на Арман Бабикян отново е в настъпление. Въпреки че в ситуация на извънредно положение рядко си позволяват тиражирането на невярна медицинска информация, политически нямат скрупули да бият по мерките.

За броени часове фейк сайтът избълва „новини“ като: Мутрите настъпват! Променят закони, с които ни задължават здраво да плащаме на банки и монополи!“, „12 650 човека умряха от глад в света днес до 10 ч сутринта. Някой да се впечатли?“, „Борисов не лъже само когато спи, но и затова не сме сигурни…“.

В Информиран не липсва „бой“ по извънредното положение, което вече е обвинено за смъртта на десетки българи. „Тежко и горко на някой ако в този момент се разболее от нещо друго, той просто си отива, тъй като никой не може да му гарантира адекватна медицинска помощ. Просто извънредното положение взима в момента много повече жертви, но за тях не се обелва и думичка!“, се казва в статия, взета назаем от братския сайт „От упор“.

Във втория сайт пък открито зоват президента Радев да обяви военно положение и да узурпира властта. „Социалните мрежи се тресат! Според мнозина страшното тепърва предстои, а гражданите зоват президента спешно да поиска въвеждането на военно положение и да отърве страната от мародерите ОПГ! …“, гласи материал, който очевидно призовава към неспазване на законите.

Друг сайт от същата група „За София“ изглежда замлъкнал в най-критичните дни. В него няма нови фалшиви новини вече почти седмица.  

ЗаСофияЗаСофия


Коментари (1)

ГДБОП В тази държава има ли закони за подобни престъпления.Аз мисля,че има!
23.03.2020 18:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема