Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Политика

Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Снимка:

„Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев“. Това е заявил пред „Епицентър“ почетният председател на Движението д-р Ахмед Доган. Той лично звъннал е редакцията, провокиран от поредната остра полемика между бившия премиер на СДС и вътрешния министър в първото правителство на СДС, съобщава медията.

„ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев като вътрешен министър. Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен конкурент“,  разкрил Доган.

Вчера в интервю по Дарик радио бившият премиер Иван Костов зададе въпроса: „Не разбирам защо гражданите избират джипката и коалицията с Доган“.

Днес с пост във Фейсбук Богомил Бонев му отговори.

Богомил Бонев за Костов: Пред мен така се оправда. Доган ми искал оставката…

С изявлението си Доган разплита спора, като разкрива, че през 1999 година по време на големия ремонт на кабинета на СДС Костов е излъгал Бонев, обяснявайки, че отстраняването му от правителството е по искане на ДПС, защото „не намерил диалог с Доган“.

Епицентър припомня, че на 22 октомври 1999 г. BBC Радио излъчва специално интервю с министър-председателя на България Иван Костов, в което той сензационно заявява: „Трябва да има промени в кабинета“. Това става в деня за размисъл преди втория тур на местните избори, които се провеждат тогава. Премиерът обяснява пред британската радиостанция, че ремонтът на правителството му следва да се извърши, след като Европейският съюз покани България на преговори за пълноправно членство в Съюза, което се очаква да се случи през декември 1999 г. на среща на върха в ЕС, във финландската столица Хелзинки.

„Ние отнапред знаем, че ако България получи покана и започне преговори, трябва да има промени в кабинета. Структурата на кабинета просто не е пригодена за преговори, така че неминуемо ще има структурни, а вероятно и персонални промени“, обяснява Костов.

Открехването на темата за правителствени промени обаче става на фона на срива на обществено доверие в управляващите, проличало още по време на първия тур на местните избори. Макар че СДС печели около 32% от общия брой гласове, а БСП – 28%, резултатът е звучен шамар за кабинета и далеч от подкрепата, постигната две години и шест месеца по-рано, когато 2,2 милиона българи гласуват за СДС на предсрочните парламентарни избори след разрушителното управление на БСП, довело страната до тежка финансова, икономическа и зърнена криза.

Намерението за ремонт на кабинета е посрещнато с пълно мълчание в редиците на СДС и усещане за несигурност. Различни представители на опозицията в лицето на ДПС, БСП и някои по-малки партии коментират, че неочакваната позиция на премиера Костов не е свързана с евроинтеграцията, а с неуспеха на водената от правителството политика и със спада на общественото доверие, ясно проличало на местните избори.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още