Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дончев за НАП: Или някой се прави на велик, или някой клати държавата

Политика

Дончев за НАП: Или някой се прави на велик, или някой клати държавата

Дончев за НАП: Или някой се прави на велик, или някой клати държавата - Tribune.bg
Снимка:

Против съм да има повишаване на данъчната тежест, заяви вицепремиерът

Вицепремиерът Томислав Дончев не вярва на твърденията, че хакерският пробив в Националната агенция по приходите е просто игра. „Тази атака е много тежък инцидент, по-тежко би било само, ако някой би заличил или променил данните. Освен това в една от най-чувствителните институции. Или някой се прави на велик, или някой клати държавата. Ако е организирано отвътре, това има за цел да клати правителството. Ако е организирано отвън, целта е да се клати държавата ”, посочи Томислав Дончев пред bTV.

„Правени са одити на всички критични системи. Правени са и тестове. Системите на НАП освен да съхраняват данни, те предоставят и електронни услуги на гражданите, което ги прави много уязвими. Киберсигурността е едно безкрайно състезание между тези, които се опитват да направят пробив и тези, които трябва да защитят данните, посочи още Дончев.

Той обясни, че има опити за пробиви в киберсигурността всеки ден, но те са неуспешни. Четири или пет институции са били обект на хакерска атака през миналата седмица. "Това се случва редовно", призна Дончев.

По думите на вицепремиера един от изводите след случая е, че организационни мерки трябва да бъдат взети. „Един от изводите е, че трябва да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим 5 млн. лв. на година за цялата администрация“, отбеляза Томислав Дончев.

По неговите думи сумата в момента е незначителна и ако искаме по-сигурни системи, държавата ще трябва да започне да харчи повече.

„Ние за компютърни системи, за софтуер, за електронно управление и т.н. харчим страшно малко, по 120-130 млн. лв. годишно. Под 120 млн. лв. са изхарчени за миналата година. Това са всички разходи за IT – за кабели, сървъри и т.н. Това не е никакъв разход. Ако искаме да предоставяме повече електронни услуги, които да бъдат защитени, трябва да инвестираме повече. Но всеки разход в държавата е за сметка на друг. Трябва да намерим баланса, това е наша работа“, категоричен беше Дончев.

Той отказа да посочи виновник за ситуацията и човек, който трябва да понесе отговорност. „Ще видим кой колко е виновен. При един бърз анализ на стореното и нестореното, отговорният ще си понесе вината“, каза вицепремиерът.

"Важно е да възстановим доверието на хората в електронните услуги", подчерта Дончев.

Вицепремиерът коментира и темата с възможността общините да облагат с допълнителен 2-процентен данък доходите на гражданите.

„Аз съм против да има повишаване на данъчната тежест. Въпросът е дали не трябва да има ребалансиране на данъчните отношения. Сега България е доста централизирана държава. Общините трябва да получават повече приходи. Дори да означава, че държавата ще се оттегли от някоя сфера и ще даде шанс на общините да ползват повече от приходите“, каза вицепремиерът.

По неговите думи сега делът на общинските приходи към БВП е малко над 2%, а разходите са малко над 5%. „Средноевропейските стойности са два пъти по-високи“, обясни Дончев. Според него местните власти трябва да имат възможност сами да преценяват от какво имат нужда и сами да покриват разходите си за тези нужди, а не всеки път да се стига до молене за пари от централната власт, например за строителство на детски градини.

„Държавата ще остане основният инструмент на солидарността и трябва да помага. Има малки общини, които по никакъв начин не могат да си позволят да построят детска градина например, а такава трябва да има“, допълни вицепремиерът.

Все още ГЕРБ не е определила своите кандидат-кметове за местните избори, но Томислав Дончев отбеляза, че Фандъкова е доказан градоначалник и може да бъде определена като безспорен кандидат.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ☭ ЗАЩОТО ПРЕДИ ГОДИНИ ПОЖАРНИКАРА "БУДА" СЕ ИЗЦЕПИ..........
...„Знаете ли колко много се търсят овчари в момента?! Агнешкото в цяла Европа е кът. А родните студенти се дърпат да стават овчари, защото били IT специалисти”.....
20.07.2019 12:52 / Отговор
Дървеният философ Дончев Този е толкова прост, само философства и нищо не разбира от управление. Пълен идиот, а пък и поразително прилича на Ленин. Всичко проваля,.като лидерът си мафиот.Фандъкова била завършена, ама престъпница. Всичките те циганизираха България, циганите крадат ток, не си плащат сметките, раздВТ им общински апартаменти, децата им имитират че ходят на училище.Съд за всички псевдоупралненци.
21.07.2019 08:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп