Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Антоний Гълъбов: Радев, и Петков, и Василев възприемат политиката през своите назначения

Политика

Доц. Антоний Гълъбов: Радев, и Петков, и Василев възприемат политиката през своите назначения

Доц. Антоний Гълъбов: Радев, и Петков, и Василев възприемат политиката през своите назначения - Tribune.bg
Снимка:

„В момента се пречупват обществените нагласи, включително на най-ентусиазираните поддръжници на новата управляваща коалиция. И Румен Радев, и Кирил Петков, и Асен Василев възприемат политиката през своите назначения. Това не е спор за политика, а е спор от типа на „Не се сърди човече“ – да не бъдат преместени пионките на едните от пионките на другите“, заяви пред БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Той подчерта, че трендът на общественото мнение се променя. Поддържаното няколко седмици изключително деликатно равновесие между подкрепа и критичност към новото управление се променя в негативен план.

„Причините са различни, но е факт, че навлизаме в период, в който недоверието, съмнението и критиката към управляващото мнозинство започват да доминира над позитивните очаквания“, заяви доц. Гълъбов.

Според него това се дължи на две големи групи от фактори.

„Първата от тях е свързана с външния образ на управлението. Наслагващото се все по-ясно усещане, че управляващите не се справят. Втората група от причините е свързана с напрежението вътре в самата управляваща коалиция, особено по отношение на руската инвазия в Украйна“, заяви социологът.

Той смята, че решението на партия ГЕРБ и призивите за политическа промяна се разполагат адекватно в този контекст.

Доц. Гълъбов смята, че позицията на президента Румен Радев е една от причините за ерозията на доверието.

„Виждаме много ясно разграничението между онези, които през миналата година подкрепяха Румен Радев и които подкрепяха новия политически формат. Групата, която продължава да подкрепя управляващото мнозинство увеличава своята критичност към Радев“, посочи той.

Радев е един от факторите на напрежение, както и преди две години, подчерта доц. Гълъбов. Той посочи, че разломът между президента и премиера не се очертава около принципни различия по отношение на политики.

„И Радев, и Петков, и Василев възприемат политиката през своите назначения. Това не е спор за политика, а е спор от типа на „Не се сърди човече“ – да не бъдат преместени пионките на едните от пионките на другите. Това не е сериозно. България е в множествена криза. Тя предполага много по-високо ниво на компетентност на управлението“, предупреди доц. Гълъбов.

Той посочи, че в никакъв случай нито един социален проблем не се решава през смяната на хора.

„Този подход е време да остане там където му е било мястото, но, за съжаление, в споровете между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 това продължава да бъде основната тема. Това означава, че нямаме различен начин за мислене на политика, а имаме само амбиции за овладяване на определени позиции и тяхното удържане“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети