Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Стойчо Стойчев с подробен анализ на резултатите от изборите: Правителство ще има и то основно от ПП и БСП

Политика

Доц. Стойчо Стойчев с подробен анализ на резултатите от изборите: Правителство ще има и то основно от ПП и БСП

Доц. Стойчо Стойчев с подробен анализ на резултатите от изборите: Правителство ще има и то основно от ПП и БСП - Tribune.bg

„Не съм изненадат от резултатите на изборите, предвид усложнената процедура за машинното гласуване, което на практика означава скрит ценз. И той не е образователен, а за дигитална грамотност“, заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред „Монитор“. По думите му единствено това е попречило на много хора да гласуват, основно за парламентарните избори. Според него хората масово са гласували само за президент, след което са очаквали екранът да зареди страницата за парламент, но не са успели. Припомняме, че именно порати тази причина една жена изедя и квитанцията си.

„Другата причина са целенасочените действия на Бойко Рашков с акциите за купения вот, най-вече сред ромите. Страховете, които искаше да насади сред обществото, всъщност сработиха. Около 700 000 души не отидоха да изразят вота си. Само сравнете активността в Кърджалийско и тази в Турция. В Турция имаше много по-слаб контрол и се гласуваше масово, дори комисиите показваха на хората как да гласуват“, коментира Стойчев.

 Политологът подчерта, че като резултат на всичко това 55% от депутатите в новото Народно събрание са симпатизанти на Румен Радев, без да включва ИТН, които два пъти не са направили правителство и е малко вероятно да влязат в коалиция.

„Според мен дори сформирането на кабинет ще бъде с мандат на БСП - от третия път и с подкрепа от Костадин Костадинов. Като нищо този път „Демократична България“ трябва да се усетят, че всъщност Румен Радев ги изсмука електорално и това е причината за пагубния им резултат. Той изсмука и БСП, обезкърви „Демократична България“, елиминира Мая Манолова. Общо взето Радев оказа влияние върху всички партии на протеста. Унижи ги за сметка на собствената си платформа“, заяви доц. Стойчев.

Според него ДБ едва ли биха се съгласили на коалиция с ПП, защото участието им в такава коалиция би означало на следващите избори съвсем да изчезнат от изборната карта. По думите му ДБ са имали добри резултати, но стоенето им около Радев е довело до отлив на гласове.  

До. Стойчев отхвърля хипотезата този път да не се състави правителство, но то ще бъде основно от БСП и формацията на Петков. „Въпросът е дали Корнелия Нинова ще остане на председателския пост при този резултат. Затова според мен тя ще иска да сформира кабинет, за да запази поста си. Видяхте резултатите им, с гласовете от чужбина нещата ще станат още по-зле според мен, защото зад граница БСП я няма. Вече се хвърлиха няколко оставки. Според мен дали „Демократична България“ ще подкрепи правителство зависи от това дали Румен Радев ще избяга от темата за съдебната реформа“, заяви политологът.

За изключително ниския резултат на Слави Трифонов, доц. Стойчев го отдава на факта, че два пъти им е било гласувано доверие и те не са го оправдали.

„Спомнете си как Марешки също говореше как ще маха Бойко Борисов, но в същото време го подкрепяше. Сега очаквам също ИТН да не се коалира с никого и Костадин Костадинов да подкрепи мандат на БСП, а не проамериканска линия. Така ще управлява правителство на малцинството, а „Демократична България“ ще остане волю или неволю встрани. Те са разпознаваеми с действията си, насочени към съдебната реформа. Обаче видяхте, че Лозан Панов, който беше флагман на войната срещу Иван Гешев, постигна много слаб резултат. Това означава, че хората не се интересуват изобщо от съдебната реформа, а се хващат повече на популистки твърдения за спирането на корупцията. Въпросът е как ще се реализира това в управленска стратегия и как ще се реализира тази популярност. Но трябва да се каже и нещо друго - за разлика от Слави Трифонов, който генерира гласове на базата на личната си популярност, Кирил Петков и Асен Василев дължат резултата си на факта, че бяха избрани и припознати като успешни министри. Масово бяха подкрепени от избиратели на БСП и „Демократична България““, каза още Стойчев.

По отношение на президентския вот, доц. Стойчев смята, че ако Румен Радев се откаже от призивите за съдебна реформа и Гешев е възможно да получи подкрепа дори от ДПС. Тя обаче няма да е директна, а просто техните избиратели няма да отидат да гласуват.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати