Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вотът на недоверие вече има 106 гласа, трябват 15 от ИТН и кабинетът пада

Политика

Вотът на недоверие вече има 106 гласа, трябват 15 от ИТН и кабинетът пада

Вотът на недоверие вече има 106 гласа, трябват 15 от ИТН и кабинетът пада - Tribune.bg

ДПС и „Възраждане“ категорично подкрепят вота на недоверие срещу правителството

ДПС и „Възраждане“ ще подкрепят искания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Това стана ясно след като днес вносителите в лицето на бившите управляващи проведоха консултации с другите две опозиционни партии.

„След като проведем консултациите с парламентарно представените групи, ще потърсим за среща и независимите народни представители. Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен. Предстои да видим кога председателят на Народното събрание ще насрочи ден за неговото обсъждане и съответно гласуване“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

На въпрос дали е възможно вотът на недоверие да мине преди да бъдат приети промени в кабинета, тя отговори така:

„Аз не виждам някаква заявка за бързина или поне за кандидатури за нови министри. И това е така, защото министър-председателят може би има представа, че няма мнозинство в този парламент и тези смени не могат да се случат по начина, по който протичат всички смени през всички тези 32 години действие на Демокрацията. Затова „вот на недоверие“ е най-разумното за държавата“.

По думите ѝ за България е много по-добре да има предсрочни избори.

„Безспорно в момента темата на вота на недоверие е пълният провал по отношение на финансовата стабилност. Това е пагубно за държавата ни“, категорична е Десислава Атанасова.

На въпрос дали парламентът ще успее да приеме бюджета при така стеклите се обстоятелства тя бе категорична:

„Нека да опровергаем някои от колегите, които така пламенно твърдят, че опозицията внася вот на недоверие само и само да остави пенсионерите без повишение на пенсиите, младите семейства без данъчни облекчения и т.н. Правителство в оставка не означава, че в същия миг автоматично спира да функционира парламентът. Нека да сме наясно и чрез вас това да стигне до българските граждани. То за нас е ясно, че депутатите от ПП не познават нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание. Затова сме длъжни да им обясним, че парламентът спира да функционира, едва когато има указ на президента с назначаване на служебно правителство. В този смисъл има време за парламентарната рулетка за разговори, за консултации, включително и за гласуване по законодателни програми“.

„Продължаваме промяната на започналата промяна, която е необходима промяна за страната. Ние дадохме нашата оценка за това правителство, че е най-лошото от началото на демократичните промени на България за последните 32 години. От друга страна мотивите, с които ГЕРБ внасят предложението за вот на недоверие, мислим, че са основателни. От тази гледна точка самите ние ще се опитаме да дадем своя принос, своите аргументи и мотиви в зала, когато се разглежда вотът на недоверие“. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на НС след консултациите с ГЕРБ-СДС.

„В тези кризисни времена ние трябва да бъдем загрижени за българските граждани, за пенсионерите, за стабилността, за сигурността в страната и за преодоляването на кризите. Според нас най-важната антикризисна мярка е това правителство да си отиде, което автоматично не означава, че няма да може да се направят нужните промени в Държавното обществено осигуряване, в НЗОК или в бюджета“, категоричен бе Карадайъ.

Според лидера на ДПС всички разумни, съвестни и отговорни пред българския народ и бъдещето на България народни представители би трябвало да подкрепят един такъв вот на недоверие.

„Принципна позиция на партия „Възраждане“ откакто е избрано това правителство е, че то трябва да подаде оставка и трябва да си ходи заради неадекватната си антибългарска политика. Затова участвахме в тези консултации с ПП ГЕРБ“, заяви от своя страна депутатът от ПГ на „Възраждане“ Петър Петров.

„Ако „Възраждане“ имаше 48 народни представители сама щеше да внесе този вот на недоверие. Смятам, че дори ГЕРБ ще подкрепят „Възраждане“, тъй като ние много по-отрано говорим за оставка на това правителство“, подчерта Петров.

„Възраждане“ е партия, която е последователна в своята позиция. Ние от началото на това управление сме казали, че то трябва да си ходи и ние ще направим всичко възможно това неадекватно управление на България да спре“, категоричен бе депутатът от „Възраждане“.

Той изрази увереност, че ще бъдат събрани достатъчно гласове за вот на недоверие на правителството.

„Виждам, че дори от партия ИТН са разбрали най-накрая, че това управление не води Република България към нищо добро. Не знам как ще протекат техните консултации, но се надявам те също да подкрепят и нашето искане за оставка на това правителство“, категоричен бе Петров.

Десислава Атанасова уточни, че малко по-късно днес ще бъдат проведени и консултации с ИТН, тъй като в момента те активно участват в изслушването на външния министър Теодора Генчовска за РСМ.

„А що се отнася до „Демократична България“, г-н Христо Иванов ни уведоми, че евентуално утре ще ни отговорят със сигурност дали въобще ще участват в тези консултации, защото искат да си го обсъдят в парламентарната група. От БСП и ПП до този момент няма никакъв отговор“, посочи Атанасова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати