Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС със законопроект срещу домашното насилие

Политика

ДПС със законопроект срещу домашното насилие

ДПС със законопроект срещу домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

ДПС внесоха в Народното събрание законодателни изменения в общата част на Наказателния кодекс. Те се отнасят към прилагането му по отношение извършените престъпления при условията на домашно насилие.

Като конкретен повод за задвижването на въпроса депутатите от ДПС посочиха острата реакция на комисаря по правата на човека към Европейския съвет Дуня Миатович миналата седмица, която изрази своето притеснение от забавянето на тези промени от страна на правителството и настоя те да бъдат извършени по най-бързия начин.

По време на брифинг в Народното събрание Хамид Хамид припомни, че още преди 2 години омбудсманът на Република България е предложил на Министерството на правосъдието да внесе предложения, с които да се премахнат изискванията за системност, защото по тяхната сила текстовете за домашно насилие в Наказателния кодекс не работят.

„В момента преди конкретното деяние се изисква за бъдат направени три регистрации в полицията и едва тогава да бъдат прилагани по-тежките състави, а в мнозинството от случаите още първият акт на насилие оставя трайни психически и физически последици, тежки телесни повреди, за съжалени в редица случаи се стига и до загуба на човешки живот“, посочи Хамид.

По думите му докато правителството си разменя писма, събира работни групи, не се ангажира със срокове, се случват трагедии като тази с Алена Щерк.

„Затова смятаме, че текстът трябва да бъде приет своевременно“, категорични са от Движението.

ДПС се ангажира между първо и второ четене на законопроекта да внесат предложения за по-тежки наказания при случаи на домашно насилие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети