Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС ще сезира Гешев за „златните паспорти” (ВИДЕО)

Политика

ДПС ще сезира Гешев за „златните паспорти” (ВИДЕО)

ДПС ще сезира Гешев за златните паспорти (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Хамид Хамид разкри, че са получили документи и сигнали за нарушения при придобиването на българско гражданство срещу инвестиция

ДПС повдигнаха темата, свързана с придобиването на българско на гражданство срещу инвестиция или т.нар. „златни паспорти“ по време на брифинг в парламента. От Движението разкриха, че поради бездействието и нежелалението на правителството да направи проверки, те ще сезират главния прокурор Иван Гешев.

„С голямо съжаление искаме да заявим, че законопроектът, с който искахме пълна проверка на всички случаи, в които е давано българско гражданство срещу инвестиция, беше отхвърлен. Това води до извода, че някой го е страх от тази проверка, че някой иска да прикрива някого при придобиване на българско гражданство срещу инвестиция. Вместо това чухме изказвания, че Министерството на правосъдието ще възлага проверки по някои случаи, но избирателно. Тоест там, където някой се е изцапал, ще бъде покрит. Тъй като беше отворена темата „Магнитски“ и едно от основанията в него да фигурира на наш народен представител (бел. ред. - Делян Пеевски) беше съмнение за корупция при издаване на такива паспорти, ние имаме най-голям интерес всеки конкретен случай да бъде проверен, ще настояваме пред Брюксел, но ни учудва нежеланието на управляващите да проверят всички тези факти. И както тази тема беше създадена в лабораторията на олигарха Прокопиев, да не се окаже, че именно те са замесени в схема със „златни паспорти“, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Той подчерта, че вчера по време на комисията по конституционни и правни въпроси внесени законопроекти на ДПС са били отхвърлени, а е бил подкрепен проект във връзка със „златните паспорти“, който е бил внесен от Министерски съвет една седмица след ДПС и който е бил преписан от законопроекта на Движението, но „с малко осакатени норми“.

„Разполагаме с документи, получихме документи по пощенските кутии, ще сезираме главния прокурор за всички конкретни случаи и ще искаме пълна проверка от Прокуратурата по всеки отделен случай, защото се вижда нежеланието на управляващите да извършат тези проверки. Тази тема е една от най-чувствителните в Брюксел. Нещо повече на работна среща между представители на Държавния департамент и Европейската комисия се оказва, че нарушенията в България при издаване на „златните паспорти“ са една от причините да не отпаднат визите за САЩ. Появяват се много интересни китайци и руснаци, и всякакви там. Искаме да разберем кой е лобирал за всеки от тях, какви нарушения и далавери са правени с тези паспорти.

По думите му от действието на правната норма по чл.14 а от 2013 година до настоящия момент по този ред 103 лица са получили златни паспорти.

„Това го разбрахме от изслушване на председателя на ДАНС в комисията по контрол на службите, получихме и подробно изложение от каква народност са всички тези инвеститори. Нашите правомощия стигат до там да изискаме документи, да подаваме сигнали и да предлагаме законопроекти, с които да искаме да се прави пълна проверка, защото нашите партньори от Брюксел очакват точно това“, категориче бе  Хамид Хамид.


Топ новини

виж още
Актуална тема