Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дянков: Дясното се връща, лявото показа, че не може да управлява в кризи

Политика

Дянков: Дясното се връща, лявото показа, че не може да управлява в кризи

Дянков: Дясното се връща, лявото показа, че не може да управлява в кризи - Tribune.bg
Снимка:

„Има един завой надясно – ГЕРБ, ДБ и ДПС печелят повече, отколкото на предишни избори“, това анализира за БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Това означава, че хората започват пак да се интересуват повече от финанси и икономика. Те искат стабилност и сигурност, по-ниска инфлация и стабилни цени на тока. Това обикновено идва от десни правителства. Виждаме го в цяла Европа.  След всички по-сериозни кризи в Европа идва дясно управление. Хората вярват, че те са по- способни да се справят с финансовите и икономическите проблеми“, коментира още той.

„Продължаваме промяната“ се оказа по-лява партия по отношение на икономическата политика, обясни Дянков.

„Тази част от политиката на правителството им беше в ръцете на БСП, но толкова ляво финансовото министерство не сме имали от много години. Беше лошо време за такава политика. Те не се справиха с инфлацията, дори я увеличиха. Затова казвам, че е време за дясно правителство, с десни политики и цели“.

„Партиите, които се обявиха срещу войната в Украйна – ГЕРБ,  ДБ, ДПС - спечелиха повече гласове. „Продължаваме промяната“ по-скоро зае някакво средно положение, за да запази коалиционното управление“ , обясни той.

По думите му заради това възможна коалиция би могла да има при тях защото и трите са против войната и настояват за по- стабилна икономическата и финансова политика.

„Финансовата обстановка в България вече е по-сложна. До пролетта България ще е в икономическа рецесия. Дясното пространство има икономисти, като Георги Ганев и Мартин Димитров, които могат да помогнат“, посочи той.

Симеон Дянков не изключва участието на ДБ в коалиционно правителство с ГЕРБ. Той обясни, че в тежките времена са необходими трудни решения.

„Те казваха, че никога няма да се коалират и с БСП, а участваха в такова управление“, припомни той.

 „Не знаем какви биха могли да бъдат политиките във финансовата сфера на Стефан Янев“, каза Дянков и посочи: „Лява коалиция според мен е невъзможна. Лявото показа, че не може да управлява във време на криза“.

„ГЕРБ се върна по няколко причини. В тежки времена, когато си в опозиция, печелиш гласове на разочаровани. От ГЕРБ са показвали и някаква философия по основните финансови теми, която се е харесвала на избирателите в тежки времена. 2009-2011 година сравнително добре се справихме с кризата. Икономическата тема вече е основна. Преди година темите бяха други", коментира още той.

„Мнозинството от българите искат да има правителство, защото се задават трудни месеци“, категоричен е финансистът.

„Редовните правителства могат да вземат решения, които служебни не могат.  Служебното правителство върши по-добра работа от предишното-коалиционно. Ако остане на власт още няколко месеца няма да е пагубно, но е по-добре да се избере редовно“, посочи той.

Бюджетът за 2023 година ще бъде с огромен дефицит, прогнозира Дянков и обясни:

„Това се предопределя от социалните политики, взети от коалиционното правителство. Ние ще влезем в рецесия от март-април. Голям дефицит и големи дългове – тежко ще не на следващия финансов министър и на това правителство“.

„Темата за инфлацията, която коалиционното правителство пренебрегна, трябва да бъде водеща през следващите 6 до 9 месеца“, категоричен е бившият министър на финансите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати