Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки на конференцията „Западни Балкани“: Вратата към Европа е през София

Политика

Джамбазки на конференцията „Западни Балкани“: Вратата към Европа е през София

Джамбазки на конференцията Западни Балкани: Вратата към Европа е през София - Tribune.bg

„Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на Балканското движение към Европейския съюз“. Това заяви при закриването на международната конференция „Западни Балкани“ евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Организатори на събитието са Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„Надявам се участниците в този разговор да разбраха, че вратата към Европа е през София. За добро или за лошо, в света има геополитически цикли, но в този момент, тук и сега, България е водачът на Балканското движение към Европейския съюз. Ние подаваме братска, приятелска ръка на всеки един от вас. Добре сте дошли! Разбира се, има много неща, които трябва да се направят. Разбира се, има промени във вашите общества, които трябва да се случат. И те ще се случат. Но ако вашият избор – разумен, свободен, демократичен, е Европейският съюз, той минава през братската ръка, която ние ви подаваме от София“, заяви Джамбазки.

Той обърна специално внимание на ролята на НАТО и необходимостта от промени в Европейския съюз. 

„НАТО е организацията, от която трябва да се взима пример. Много по-организирана, с много по-плътно присъствие. Много по-бързо реагираща от Европейския съюз. Европейският съюз трябва да бъде променен. Неслучайно в заглавието на нашата група в Европейския парламент, освен консерватори, присъства и думата реформисти. Eвропейският съюз трябва да бъде много по-бърз, много по-реактивен, много по-последователен и по-честен. Какъвто е Северноатлантическият договор или НАТО“, каза още Ангел Джамбазки. 

Евродепутатът подчерта, че всяка от държавите трябва да избере своя път. 

„Никой не може да бъде заставен да се присъединява към един или друг военен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от държавите минава през обществото ѝ. И ако те решат, винаги са добре дошли. Първо в София, а после и в Северноатлантическия договор и Европейския съюз. Този разговор трябва да продължи и ще продължи“, завърши Джамбазки. 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема