Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева се надява до 6 месеца Северна Македония и Албания да имат „зелена светлина“ за преговори с ЕС

Политика

Захариева се надява до 6 месеца Северна Македония и Албания да имат „зелена светлина“ за преговори с ЕС

Захариева се надява до 6 месеца Северна Македония и Албания да имат зелена светлина за преговори с ЕС - Tribune.bg

Министърът подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлага заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно. 

Тя говори на закриването на международната конференция „Западни Балкани“.

„Част от реформите, предложени от Франция, са приемливи за България, но това не означава, че даването на зелена светлина за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, трябва да се отложи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят едновременно“, заяви външният ни министър.

Екатерина Захариева изрази надежда, че през следващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на преговори.

„Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните-кандидатки“, заяви Захариева.

Тя призова шестте страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи. 

Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на шестте страни като подчерта, че „на Балканите нещата никога не са черни или бели“. Според нея от една страна, например, имаме подписан договор за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония, но от друга страна той не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята.

Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но има блокиран диалог между Белград и Прищина; отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцеговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани.

„Най-важното, което бе постигнато в резултат на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската перспектива на шестте страни е основен приоритет и на следващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тема на целия ЕС“, каза Захариева. „В началото започнахме председателството си с 15 страни-членки, приятели на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26“.

Като пример за възможност за по-голяма европейска ангажираност на една от страните-кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и предстоящото съвместно с България председателство на Берлинския процес. Сред основните му приоритети се планира да бъде свързаността – инфраструктурна, дигитална, връзките между младите хора, екология, образование и сигурност.

В конференцията „Западни Балкани“ участваха още българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО, посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова, народни представители, експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации. 

На срещата в София бяха обсъдени ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона.

Проведена бе и „Кръгла маса на младия политически лидер“ за бъдещето на Западните Балкани.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема