Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки: Премиерът ще търси начин да заобиколи позицията на България за РСМ

Политика

Джамбазки: Премиерът ще търси начин да заобиколи позицията на България за РСМ

Джамбазки: Премиерът ще търси начин да заобиколи позицията на България за РСМ - Tribune.bg

По думите му правителството и парламентът са направили „нелеп опит да се барикадират в НС“, а твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е абсурдно

„Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този начин да позволи на РСМ да започне преговори с ЕС.“ Това мнение изрази пред БНТ съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Всички индикации говорят за това. В последните седмици натискът стана осезаем, видяхте, че дойде комисар Вархеи, който каза, че са се разбрали буквално до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери как се спазват човешките права на македонските граждани с българско национално самосъзнание там“, допълни още той.

По думите на Джамбазки правителството и парламентът са направили „нелеп опит да се барикадират в НС“, а твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е „абсурдно“.

„Македония е част от НАТО и тя е защитена. Ако някой тръгне да я напада всички трябва да я защитят. Македонизмът по същество е изграден да бъде антибългарски. Българският интерес изисква да бъдат защитени българските история, произход, памет и култура, македонските граждани с българско национално самосъзнание и достойнството ни като нация. Не ме интересуват нито американското, нито руското посолство. Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер да събере Народното събрание и да промени конституцията си.“, коментира политикът.

„Договорът за добросъседство го има и ние не допуснахме отстъпление, когато бяхме в управлението на държавата“, добави още Джамбазки.

„Свикване на КСНС какво ви говори - тези хора си мислят да направят предложение Народно събрание, с които да отместят нашето несъгласие - нека Македония да започне преговори, пък някога в бъдеще, ако те не вършат работа, ние ще ги спрем след което се надяват на падащ кворум и да търсят ситуационно мнозинство“, каза той.

Позицията на президента е вярната позиция, която защитава и всеки един български общественик и родолюбец, смята Ангел Джамбазки.

По думите му това не е просто спор между България и Северна Македония, а спор между ЕС и страна-кандидат за член.

„Има нещо, наречено „критерии от Копенхаген“, те са условията на които трябва да отговаря една държава, за да бъде кандидат да член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на национални общности. Е, в Македония очевидно има такова нещо“, обясни той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети