Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕК потвърди готовността си да помага на България в борбата с африканската чума

Политика

ЕК потвърди готовността си да помага на България в борбата с африканската чума

Снимка:

Сътрудничеството на всички нива в обществото е от ключово значение, заяви говорител на европейската институция

ЕК отново потвърждава готовността си да помага на България в борбата с африканската чума. Това заяви говорителката на европейската институция Анна-Кайса Итконен и припомни, че българският министър на земеделието Десислава Танева и еврокомисарът по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис вече са обсъждали темата.

„Ситуацията в България е сериозна и трябва да се овладее“, посочи Анна-Кайса Итконен. Тя подчерта, че са необходими интензивни мерки по биосигурност, които да се изпълняват.

„Важно е да се подобри осведомеността на обществото. Сътрудничеството на всички нива в обществото е от ключово значение. Това ще доведе до вземането на най-правилните действия срещу тази катастрофална болест сред животните“, посочи говорителката на ЕК.

Осведомеността на хората е сред важните фактори, за да не се разпространява болестта, акцентира в изказването си Анна-Кайса Итконен. Тя посочи и че е важно страните-държави, които са засегнати от чумата, редовно да обменят информация за ситуацията. ЕК може да помогне като изпраща ветеринари. Анна-Кайса Итконен съобщи, че такъв екип е вече у нас.

Стана ясно, че страната ни ще получи 2,9 млн. евро от Брюксел за борбата с африканската чума, а до месец ще получи 11 млн. за компенсации на вече унищожени огнища.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още