Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Из доклада за върховенството на закона: Менда Стоянова е била арестувана, а медийната свобода била леко подобрена

Политика

Из доклада за върховенството на закона: Менда Стоянова е била арестувана, а медийната свобода била леко подобрена

Из доклада за върховенството на закона: Менда Стоянова е била арестувана, а медийната свобода била леко подобрена - Tribune.bg
Снимка:

Бившият председател на бюджетната комисия не е била задържана - това дори фактологично не е добре издържано твърдение

Европейската комисия публикува новия си доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона. Такъв се изготвя за всички държави-членки в ЕС.

В частта на доклада за България са записани критики за липсата достатъчно окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Нивото на усещане за независимостта на съда остава ниско сред широката общественост и бизнеса, отбелязват евробюрократите.

С точно едно изречение е записано, че „през март 2022 бивши топ държавни служители (включително бивш премиер, бивш финансов министър, бивш шеф на парламентарна бюджетна комисия и медиен съветник) са задържани в подозрения за корупция като част от полицейска операция“.

От Европарламента: Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани, доказва го петорна експертиза

Интересно е, че това дори фактологично не е добре издържано твърдение, тъй като бившият председател на бюджетната комисия Менда Стоянова не е била задържана и това се оказа фалшива новина, разпространена и впоследствие –  изтрита от МВР.

Адв. Екимджиев: Ще търся отговорност от МВР за невярната информация за ареста на Менда Стоянова

Усещането за корупция в публичния сектор остава високо – страната ни отново е последна в ЕС. Проучването на „Евробарометър“ през 2022 показало, че 88% от запитаните са казали, че смятат корупцията за широкоразпространена в страната.

Интересна е и констатацията, че условията за журналистите са се подобрили през последната година, за което, естествено, следва позоваване на последния резултат на меко казано съмнителната организация „Репортери без граници“.

Репортери без граници ни издигнаха с 21 места благодарение на надеждата, която смяната носи

Текстът в оригинал можете да видите тук.

 


Brought to you by


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати