Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. “Репортери без граници” ни издигнаха с 21 места „благодарение на надеждата, която смяната носи“

Общество

“Репортери без граници” ни издигнаха с 21 места „благодарение на надеждата, която смяната носи“

Репортери без граници ни издигнаха с 21 места благодарение на надеждата, която смяната носи - Tribune.bg
Снимка:

За разлика от докладите на „Амнести интернешънъл“ и Държавния департамент на САЩ: “Репортери без граници” не са включили заплахите срещу журналисти от Бойко Рашков и Тошко Йорданов

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112 миналата година, обявиха от Асоциацията на европейските журналисти.

За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година. Страната ни, както и Молдова, бележи значителен напредък „благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията“. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

Оценката на „Репортери без граници“ идва в тежък дисонанс с други аналогични проучвания, публикувани по-рано през годината.

Амнести интернешънъл: През 2021 г. властите в България посегнаха на медиите

Заплахите на Рашков срещу журналисти влязоха в доклад на САЩ

Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война бе предшествана от пропагандна агресия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Северното трио – Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията.  


Топ новини

виж още