Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕК: Украйна може да ползва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

Политика

ЕК: Украйна може да ползва евросредства за купуване на ядрени реактори от България

ЕК: Украйна може да ползва евросредства за купуване на ядрени реактори от България - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия няма нищо против Украйна да използва средства от ЕС, за да купи от България ядрени реактори. Това uаза говорител на Комисията в отговор на журналистически въпрос. Според Брюксел това са двустранни отношения между България и Украйна, съобщава БНТ.

По-рано днес депутатите в Народното събрание приеха със 155 гласа „за“ да започнат преговори между България и Украйна за купуване на ядрените реактори от АЕЦ „Белене“.

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговоря за оборудването за АЕЦ Белене

Европейският съюз предоставя на Украйна финансова помощ в рамките на нов инструмент, наречен „Макрофинансова подкрепа плюс“. На 9 ноември 2022 г. Европейската комисия прие предложение за предоставяне на 18 милиарда евро подкрепа под формата на заеми на Украйна за 2023 г. в рамките на новия инструмент .

„Както знаете, ЕС предоставя финансова помощ за Украйна, която е около милиард и половина месечно. Това е макроикономическа помощ, която цели да помогне на страната. Зависи от самата Украйна как ще използва тези пари. Нищо не спира украинската държава да използва част от тези пари, предоставени в рамките на макроиконовическата помощ, за бъдат използвани за сътрудничество с България в областта на ядрената енергия. Това е в правомощията на украинските власти, а не на Комисията, защото това са двустранни разговори между Украйна и България“, каза Ерик Мамер - говорител на ЕК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети