Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Или да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет

Политика

Христо Иванов: Или да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет

Христо Иванов: Или да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Министерският съвет влиза в играта на РСМ, заяви пък Екатерина Захариева

„Съжалявам, че заседанието беше закрито и не мога да изнасям подробности, но това, което мога да кажа е, че не изглежда като да имаме единна позиция по отношение на Република Северна Македония, даже напротив. Националното съгласие, националнияt консенсус, който е надпартиен, подчертавам, години наред беше постигнат, на мен ми изглежда доста разколебан и разклатен. И това е много лошо, защото мисля, че по този начин България изпуска златен шанс да постигне напредък по исканията в преговорната рамка“. Това коментира Екатерина Захариева в кулоарите на парламента след изслушването на външния министър Теодора Генчовска на закрито заседание по повод позицията на България по отношение на Република Северна Македония.

„Когато Министерският съвет, съветниците на премиера и премиера говорят едно, и това не е за първи път, то е публично, а МВнР друго, или пък научава от чужбина какво се случва, няма как България да изглежда сериозно в очите нито на Република Северна Македония, нито в очите на нашите партньори“, категорична е тя.

„Външната политика на Министерския съвет трябва да е единна и външният министър не може да бъде в изолация. Това е абсолютно недопустимо“, подчерта Захариева.

На въпрос какво ще предприемат от ГЕРБ-СДС като опозиция Захариева посочи:

„Като опозиция предприехме да поискаме изслушване, защото публичните сигнали бяха много ясни. Премиерът трябва да се обясни. Спомняте си, че ние няколко пъти поискахме негово изслушване по отношение на Република Северна Македония. Едно от първите изслушвания, които поискахме беше по тази тема. Тогава той пое ангажимент, че рамковата позиция ще бъде запазена, нищо такова не се прави, няма намерения да се отклоняваме от нея, ще бъдем информирани. Но нито веднъж не е дошъл да ни информира“.

По думите ѝ след като вече има такъв публичен сблъсък между външния министър, премиера и неговите съветници очевидно някой иска отклонение от рамковата позиция.

„Това е много лошо за България. Според мен се изпусна златен шанс по време на френското председателство, което е доста балансирано и можеше да бъде честен брокер. По този начин Министерския съвет влиза в играта на РСМ, която винаги се е опитвала да обяснява, че не е вярно, че в България има надпартиен консенсус, че едва ли не само част от партиите и много малка част от българския народ отправя тези искания, които са и в рамковата позиция. Очевидно в парламента Петков говори едно, а тайно той и неговите съветници правят друго“, каза още Екатерина Захариева.

Или трябва да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет. Темата за отношенията на България със Северна Македония е прекалено важна, за да си организираме вътрешно-коалиционни мамби, каза от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента.

„Рамковата позиция на България е формулирана в декларация на парламента и може да бъде променяна само от парламента“, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

„Това дали е имало някакви разговори, дали амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в политическа вендета, говори зле за нашата политическа култура, но не може да промени факта, че промяна в българската позиция за Северна Македония може да има само след гласуване тук в парламента“, обясни Иванов.

Той допълни, че е внесено такова предложение и всичко останало били „спекулации и конспиративни теории и опити да се забиват ножове в гърба на един или друг".

Иванов отказа да коментира изслушването на министър Генчовска в пленарната зала, което бе закрито.

„Но мога да кажа по принцип, че очевидно и на коалиционно ниво, и на разпределението по министерства като феодални владения на някои партии, имаме проблем в коалицията“, подчерта съпредседателят на ДБ.

„Или трябва да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията, или това ще изяде главата на този кабинет“, предупреди Иванов.

Той каза още, че не му е известно да има натиск за смяна на министър Генчовска.

По думите му коалицията има структурни проблеми и трябва да ги реши.

„Имаме структурни проблеми и трябва да решим тях преди да даваме оценка на един или друг министър, защото в случая министрите са по-скоро жертва на недобрата структура за взимане на решения за комуникация в коалицията, отколкото да обвиняваме самите тях. Всякакви къси съединения се случват и искането на оставка не помага да се решат проблемите, това трябва да се случи на системно ниво“, каза още Христо Иванов.

„Силно се надявам да няма различия и подобна позиция силно ме изненадва, защото чл. 105 от Конституцията е пределно ясен и казва, че вътрешната и външна политика на страната се определят от Министерския съвет, а не от даден министър. Така че конкретният министър следва да изпълнява тези политики, които са му задали в МС“. Това беше коментарът на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от ПП по повод признанието на външния министър Теодора Генчовска, че по отношение на Северна Македония се водят две външни политики - едната на съветниците на премиера, другата на МВнР.

„Рамката е ясна и правителството е заявило нееднократно, че ние следваме приетото от НС решение, както и това, което бе прието от КСНС при президента. Това са политиките, това се следва и не мисля, че ще има отстъпление от националния интерес“, категоричен бе Мирослав Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати