Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: Шансове за кабинети със следващите мандати е много малък

Политика

Екатерина Захариева: Шансове за кабинети със следващите мандати е много малък

Екатерина Захариева: Шансове за кабинети със следващите мандати е много малък - Tribune.bg
Снимка:

„Надяваме се на разум и този кабинет да бъде подкрепен, защото шансът за кабинети със следващите мандати е много малък“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че същината на разговорите, които водят от ГЕРБ с останалите политически сили, след като станаха ясни резултатите от изборите, е да има редовен кабинет.

„Крайно време е България да има редовен кабинет, защото ние през последните две години сме в свободно падане. Ние ще бъдем разделени за Шенген с Румъния, ако не тази есен, със сигурност догодина. Ако няма редовен кабинет, няма да влезем в Шенген. Няма как да вдъхнем доверие в ЕС, ако две години не можем да излъчим кабинет. Политическите партии изглеждат несериозно дори в очите на българските граждани“, каза Захариева пред БНТ.

Тя посочи, че от ГЕРБ са поканили всички, направили са всякакви компромиси и предложения, за да има България кабинет.

Захариева попита как от ПП-ДБ очакват да бъдат подкрепени за втория мандат от ГЕРБ, като твърдят, че няма нито един достоен човек в тяхната партия. „От една страна считат, че сме недостойни, но искат да ги подкрепим“, подчерта тя.

Захариева отбеляза, че между ГЕРБ и ПП-ДБ нямат почти никакви различия по законодателната програма за следващата една година. „Каква е тогава логиката да не направим правителство. Нека да направим експертен кабинет. Политиците също са експерти. Когато си експерт, но нямаш политическа подкрепа не можеш да направиш нищо“, подчерта тя.

По отношение на няколкото депутати, които недостигат за съставянето на кабинет с първия мандат на Мария Габриел, Захариева отбеляза: „Ние не звъним по телефоните, не предлагаме постове, не изнудваме депутати. Правим срещи в парламента с всички и открито. Предложихме програма, направихме срещи, на които се говори за структура и състав на правителство“.

Според нея думите на Иван Гешев за „политическия боклук“ не говорят добре за България и държавните институции. Неговото изказване за политически боклук е непремерено и звучи като заплаха. То напомня на една изказване на президента Румен Радев, който каза преди време на парламента, че има само една седмица.

„ГЕРБ не се страхуват в лично качество. Но се страхувам от разпад на институциите. Преди да говорим за правителство на конституционната реформа, трябва да имаме мнозинство за правителство. Не виждам никаква логика, ако правителството не стане с първия мандат, че ще стане с втория. Все се надявам на разум“, подчерта Екатерина Захариева, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати