Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екоминистърът: Имаме 5000 площадки за отпадъци, разрешителните са раздавани на килограм

Политика

Екоминистърът: Имаме 5000 площадки за отпадъци, разрешителните са раздавани на килограм

Снимка:

В България има три завода, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори, само един от тези заводи прави и нови акумулатори, освен че ги рециклира. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Имаме 5000 площадки, разрешителните са раздавани на килограм“, отбеляза той.

Проблемът е, че с една малка част от отпадния продукт, който не подлежи на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение, се лицензират от регионалните инспекции, подчерта министърът.

„Комплексните разрешителни на тези три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи дойде в МОСВ и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, това разрешение му се дава. В чужбина трябва да получи документ, че наистина ги е изнесъл. Криминалното деяние е, когато на някой се разреши да изпълнява дейност, а той няма инструментите за нея или когато е изнесъл нещо в чужбина,там са му подписали, че е изнесъл, а всъщност е останало в България. Тези криминални деяния са извън Министерството. Заводът, който освен че рециклира, и произвежда акумулатори, е на братя Бобокови, той е и най-модерен“, поясни министър Димитров.

„Но какво е станало с отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма - чуждестранна или наша - с лиценз, която да ги изнесе, а тя не го е направила, е въпрос, който трябва да се установи и това е много слаб момент“, каза Димитров.

Кандидатът за нов заместник-министър на околната среда и водите Славея Стоянова е напоследък най-дългогодишният директор на дирекцията, която се занимава с отпадъците, обясни мотивите за избора на новата си заместничка министърът.

„Това е човекът, който през изминалите месеци наложи всички санкции, всички принудителни административни мерки, помогна за спиране на ТЕЦ-ове, на мощности, на практика това е единственият човек в министерството, който може да свърши тази работа“, така представи той кандидатурата ѝ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още