Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йончева: Да не допускаме БСП да изпадне от активната политика, Нинова трябва да подаде оставка

Политика

Йончева: Да не допускаме БСП да изпадне от активната политика, Нинова трябва да подаде оставка

Снимка:

Евродепутатът Елена Йончева също се включи в искането на оставка на Корнелия Нинова и поемането на отговорност от червената лидерка.

„Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на промяната в България. С Корнелия Нинова начело на БСП вече е напълно ясно, че това не може да се случи“, това казва Йончева, цитирана в „24 часа“.

Тя заяви, че не е нужно някой да поставя въпроса с оттеглянето, защото това е въпрос на морал. 

„Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката ѝ не е поставян след изборите на 14 ноември. Днес аз го поставям. Поражението е тежко и избирателите ни го казаха три пъти. Единственото правилно решение е оставка на лидера - и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена - по собствена инициатива“, обяснява евродепутатът. 

„Резултатите на БСП показват – за трети път в последната година, че доверието в ръководството все повече спада. След като на 11 юли 2021 г. партията получи близо 370 000 гласа, очакванията бяха, че няма как да стане по-зле. В неделя, 14 ноември, се видя, че има – очертава се подкрепа от по-малко от 200 000 души.

Няма лидер на европейска партия, който при подобен унищожителен резултат, да не си подаде оставката“, каза Елена Йончева.

„Левите хора в България не заслужават подобно унизително отношение. Сигурна съм, че левицата може да е първа политическа сила. Фактът, че президентът Румен Радев е подкрепен толкова категорично за втори мандат показва това“, коментира още тя.

Елена Йончева посочи, че социалдемократите са в подем в цяла Европа. В България Корнелия Нинова превърна левицата в консервативна партия, близка до националистите и допусна тайни, а и не толкова тайни, сговори с ГЕРБ. В нейно лице никой не припознава промяната, каза тя.

„Може би тези дни изтича последният шанс да запазим възможността партията отново да е силна, водеща и европейска“, каза още Елена Йончева.  Според нея е време тишината в БСП да бъде нарушена – „да се върнем там, където ни е силата - в открития дебат, в критичното мислене, в социалните политики и прогресивните решения“. Не можем да отлагаме най-важния разговор - този за дълбоката криза на лидерството, за липсата на истински леви идеи, за невъзможността да вдъхновяваме избирателите и да намираме решения на проблемите. Няма как да реформираме страната, ако не можем да реформираме партията си. Лявото в България има потенциала да бъде водеща политическа сила. И ще бъде“, убедена е Елена Йончева.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема