Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Емил Радев: Договарянето на Плана за възстановяване е постигнато с цената на тежък компромис за РМС

Политика

Емил Радев: Договарянето на Плана за възстановяване е постигнато с цената на тежък компромис за РМС

Емил Радев: Договарянето на Плана за възстановяване е постигнато с цената на тежък компромис за РМС - Tribune.bg

„Планът за възстановяване и устойчивост най-после беше одобрен, но изглежда, че договарянето му е постигнато с цената на тежък компромис относно позицията ни за Република Северна Македония. Националният интерес обаче не е за продан и не бива да бъде заложник на задкулисни договорки“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред членове и симпатизанти на ГЕРБ във варненския район „Приморски”.

В рамките на дискусията бяха коментирани и други тревожни аспекти на плана. „Остават опасенията, че са включени откровено лобистки проекти като завода за батерии, планиран със спорни капитали на руски олигарси.

Няма разумно обяснение и за решението, вместо да се инвестира в широколентов и общодостъпен интернет, да се похарчат 500 млн. лв. за създаването на имагинерна компания, която да свързва държавни и общински институции в отдалечени райони”, изтъкна Емил Радев.

„На сметката на държавата ни се трупат нови и нови дългове, договорени дори с по-висока лихва, фискалният резерв е на предела си и по нищо не личи, че правителството може да се справи с кризите”, отбеляза евродепутатът. По повод изказаните критики, че на фона на прогнозите за двуцифрена инфлация и спад на растежа, настоящите управляващи са ангажирани само с „вътрешнокоалиционни пазарлъци”, Емил Радев заяви, че дори поддръжката на пътищата у нас е станала заложник на избора на гуверньор на БНБ.

„В Европейския парламент гласувахме за незабавното отпускане на около 3,4 млрд. евро от фондовете „REACT-EU” и ускорен достъп на правителствата от ЕС до средства в помощ на страните, които посрещат бежанци от Украйна. Това е финансов инструмент за инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците. Държавите-членки, които са приели най-голям брой хора, потърсили спасение от войната в Украйна, ще получат незабавно 45% от средствата, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

С други думи, България ще може да разполага с необходимата й подкрепа и то веднага, стига да успее да създаде съответната организация. За съжаление, на този етап държавата очевидно не се справя и по всичко личи, че без участието на доброволците и общините не би могла да посрещне адекватно бежанския поток от Украйна”, посочи Емил Радев. Той запозна присъстващите на срещата с последните решения на ЕП за допълнителни мерки в подкрепа на бежанците и за санкции срещу Русия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети