Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър: Няма да има режим на тока

Политика

Енергийният министър: Няма да има режим на тока

Енергийният министър: Няма да има режим на тока - Tribune.bg
Снимка:

Няма да има режим на тока в страната и не се очаква пренатоварване на мрежата, коментира пред БНТ енергийният министър Росен Христов. Той увери, че с екипа си родължава да работи по диверсификация на доставките на природен газ.

"Дори сега имаме търгове за втечнен газ, днес ще обявим и търг за тръбен газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки", уточни служебният министър на енергетиката. По думите му има сериозен интерес и към обявените търгове. Христов бе категоричен, че България не се е отказала от руския газ.

„Засега от „Газпром” нямаме новини в отговор на исканията ни към тях. Отговорът им беше „Изчакайте да помислим и да отговорим” без срок, но паралелно вървим с всички останали преговори, за да имаме сигурни количества”, увери министърът. Христов призна, че има вероятност „Газпром Експорт” да поискат компенсации, без да доставят газ, но клаузите в договора ще ни защитят.

„Нито служебният кабинет, нито друг кабинет иска арбитражно дело. Ние, по съвет на адвокатите, се стремим да сме добросъвестни партньори по договора. Претенциите, които може да имаме по договора, ще бъдат оценени и ние може да заведем дело, но засега не е ясно”, отбеляза Христов. Той посочи, че не съжалява за танкерите втечнен газ, осигурени от предното правителство, тъй като "не можем да съжаляваме за нещо нереално". 

„Разработваме законопроект, който да оставим на следващото редовно правителство, който да включва и компенсации за газ. Мерките ще са за тези, които най-много имат нужда. В идеалния вариант степента на подпомагане е да зависи от ангажименти от съответната страна за икономии, енергийна ефективност. Говорим с всички бизнеси и браншови организации. Идеята е да се определи кой какво трябва да получи, за да е честно за всички”, поясни министърът.

По повод мерките за крайни потребите Христов увери, че екипът му разработва честна система за компенсация, за да не бягат хората от парно, да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление.

"Те са на регулиран пазар, така че цената за тях е субсидирана – това смятаме да остане. Обемът трябва да е този, който те да потребяват. Луксозни имоти с басейни, сауни – това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще вкараме мерки, които отразяват тази реалност”, изтъкна енергийният министър.
Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати