Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Енергийният министър ще даде изявление за ситуацията след спрения руски газ

Политика

Енергийният министър ще даде изявление за ситуацията след спрения руски газ

Енергийният министър ще даде изявление за ситуацията след спрения руски газ - Tribune.bg
Снимка:

Енергийният министър Александър Николов се очаква да направи изявление в 9 ч. днес във връзка със създалата се ситуация, след като Русия информира България, че спира доставките на природен газ.

От министерството на енергетиката уверяват, че са предприети стъпки за справяне със създалата се ситуация, като се очаква министърът да конкретизира какви са те.

На 6 април пред парламентарната енергийна комисия министър Николов обяви, че България разполага с резервен план за снабдяване с петрол и газ. Газът от заместващите доставки обаче ще поскъпне с 40 % в най-добрия случай, прогнозира тогава министърът, припомня БНР.

„За да е ясно на всички граждани, всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена, особено в периода на промяна и на преход.“, Николов посочи тогава като алтернативи за доставки трасето от Азербайджан. Други възможности са свързани с терминали за втечнен газ от Гърция и Турция.

По прогноза на премиера Петков интерконекторът с Гърция се очаква да бъде завършен през лятото.

Газовото хранилище в Чирен, по данни на правителството от началото на април, е запълнено на 20 процента.

Късно снощи сната ясно, че Булгаргаз е получила писмо, с което е уведомена, че считано от 27 април Газпром спира доставките на газ за България.

От утре: Газпром спира газа за България

Началникът на кабинета Петков - Лена Бориславова даде брифинг пред журналисти, на който обясни, че премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са запознати със ситуацията и няма място за тревога.

Бориславова успокои: Петков и Василев знаят, няма причина за паника


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети