Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕНП призова ЕК публично да осъди действията на правителството на Кирил Петков заради незаконния арест на Бойко Борисов

Политика

ЕНП призова ЕК публично да осъди действията на правителството на Кирил Петков заради незаконния арест на Бойко Борисов

ЕНП призова ЕК публично да осъди действията на правителството на Кирил Петков заради незаконния арест на Бойко Борисов - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия публично да осъди действията на българското правителство с премиер Кирил Петков и вътрешното министерство по повод незаконния арест на лидера на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов. Това настояват от Европейската народна партия (ЕНП) в специално писмо до зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс. Повод за писмото е окончателното решение на Софийския административен съд от 22 август 2022 г., според което арестът на Бойко Борисов е незаконосъобразен и произволен. По този повод от ЕНП призовават Европейската комисия да предприеме подходящи мерки, за да гарантира зачитането на демократичните ценности и върховенството на закона в България.  

Окончателно: Съдът обяви задържането на Бойко Борисов за незаконно

В писмото си до ЕК, от ЕНП посочват още, че окончателното съдебно решение препотвърждава и оценката на ЕНП за ареста, за която ЕК е била информирана веднага на 4 април 2022 г. „Продължаваме да сме притеснени от влошаването на върховенството на закона в България и вярваме, че ще споделите нашата загриженост. Незаконното задържане на членове на демократичната опозиция нарушава основните демократични стандарти и не може да бъде толерирано в нито една държава-членка на ЕС. Нещо повече, неверните внушения за връзка между ареста и разследванията на Европейската прокуратура, направени от българските власти по време на незаконното задържане, създадоха ненужно объркване по отношение на операциите на Европейската прокуратура и може да подкопаят общественото доверие в службата“, се посочва още в писмото.

Мониторинговата група на ЕП се заема с върховенството на закона у нас и ареста на Борисов

Писмото до ЕК е подписано лично от председателя на ЕНП и шеф на Групата на партията в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер и от председателя на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Моника Холмайер, заместника й Томас Здековски, координатора на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Йерун Ленарс и координатора на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол в ЕП Петри Сарвама.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати