Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕП: България да даде подробни отговори за действията на Рашков срещу опозицията

Политика

ЕП: България да даде подробни отговори за действията на Рашков срещу опозицията

ЕП: България да даде подробни отговори за действията на Рашков срещу опозицията - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент реши да остави петицията, подадена срещу незаконните действия на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу представители на опозицията, отворена и да поиска от българските власти подробни отговори.

В Комисията по петициите на Европейския парламент днес беше допуснат за разглеждане сигнала срещу незаконните действия на бившия вицепремиер и вътрешен министър в две служебни правителства и редовното правителство на „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков.

Сигналът на ДПС беше изпратен през февруари до ЕП и ЕК. В него става въпрос за действия на МВР по време на предизборната кампания и в деня на изборите - 10 юли и 14 ноември миналата година.

Председателят на младежкото ДПС в Айтос Бехчет Емурлов запозна евродепутатите с казуса. Той заяви, че по време на предизборната кампания през миналата година стотици симпатизанти и членове на движението са били подложени на натиск и тормоз без каквито и да било правни основания, единствено и само с цел хората да бъдат сплашени и да се повлияе върху техния свободен избор.

Думите на Емурлов бяха подкрепени от евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев.

„Петицията дава ясна представа за проблема, но не и за мащаба ѝ“, каза той и добави, че от действията на Бойко Рашков е засегната и най-голямата опозиционна партия в страната – ГЕРБ.

„Срещу опозицията в България се прилагат мрачни прийоми от епохата на комунистическия режим. МВР, оглавявано от Рашков беше използвано за сплашване на хора, чиято единствена вина беше, че са привърженици на политическа партия ГЕРБ. Претърсвания, сплашвания и съмнителни действия – безпрецедентни мерки в най-новата ни история. Главна роля за полицейския произвол изигра Бойко Рашков“, очерта картината Емил Радев.

Той подчерта, че бруталният политически реваншизъм стигна своя връх през март, когато по указания на Рашков показно бе задържан бившият министър-председател Бойко Борисов, като впоследствие неговият арест беше обявен за незаконен.

Емил Радев изнесе и фактите, че по време на изборната 2021 г. само срещу членове на ГЕРБ МВР е издало 14 хиляди предупредителни протокола, което е още едно свидетелство за мащабите на произвола. Радев изрази притеснения, че репресивните методи могат да бъдат използвани и срещу обикновените граждани на страната.

Неговият колега Асим Адемов от ЕНП заяви, че със своите действия Бойко Рашков се е отклонил драстично от целта – провеждането на честни избори. Той е използвал ресурса на полицията, за да тормози опозиционните партии.

„Хора от различни партии бяха тормозени, арестувани в домовете пред децата им, принуждавани да подписват протоколи… Всички тези действия бяха извършени без доказателство. Всички арести бяха оспорени от съда, той се произнесе, че те са незаконни и ги отхвърли. Виновникът за тормоза и репресиите срещу невинните граждани в България е Бойко Рашков. Това е човек, който е свързан с бившия репресивен комунистически апарат, на който е служил. Репресиите ни карат да се чувстваме, че живеем в друг режим. Явно на някои политици този режим им липсва“, посочи Адемов.

От своя страна, евродепутатът Александър Йорданов припомни за злодеянията на комунистическия режим в България, който само за няколко месеца е ликвидирал над 30 хиляди добри граждани.

„Министър на вътрешните работи е един от бившите служители на този комунистически режим, издигнат на поста министър в страна член на ЕС от правителство, което се афишира като правителство на някакви промени“, каза Йорданов.  

„В България не се осъществи никаква промяна. Има промяна, а имаше връщане назад към отречени практики и методи на управление. Не случайно правителството на Кирил Петков, в което Рашков бе министър, изкара само 7 месеца на власт. То падна, защото действаше недемократично. Това е първият кабинет в най-новата ни история, който получи вот на недоверие“, припомни Йорданов.

Всичките изказали се евродепутати призоваха да се подкрепи Петицията и тревогата за гражданските свободи в България и да не допусне хора като Рашков, който е издигнат за депутат от ПП, да реализират заплахите си срещу политиците и гражданите на страната.

„Да защитим европейската демокрация и да подкрепим българите, чиито права са незаконно нарушени“, призоваха евродепутатите.

От ЕК заявиха, че внимателно следят върховенството на закона в България и провеждането на демократични избори: „Поддържане на закона и организиране на избори това са отговорности на държавите членки“, подчертаха от Комисията.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бойко Рашков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати