Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена

Политика

Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена

Ерик Рубин: България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена - Tribune.bg
Снимка:

„Радвам се, че България показва своята амбиция да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи“, отбеляза Росен Плевнелиев

България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена. Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по повод започващите преговори на България за закупуване на F-16 по време на конференция на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

На форума присъстваха бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017г.) и конституционният съдия Филип Димитров.

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство.

„Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО “, заяви Рубин.

„Изключително се радвам, че България най-после показва своята амбиция веднъж завинаги да се прости с отдавна остарели и бих казал несъюзнически отбранителни системи. Да погледне нещата в очите, да се изправи пред едно отговорно решение, което трябва днес решително да се отсече. За мен е повече от ясно, че трябва да се купи F-16 и затова се радвам, че има правителствена делегация там“. Това заяви Росен Плевнелиев пред Tribune.bg по повод това, че българска делегация започва преговори в САЩ за F-16.

По думите на Росен Плевнелиев F-16 е не само най-добрият боен самолет, но с него идват и нови комуникационни системи.

„Имаме МиГ-29 вече 30 години. Това вече е една много остаряла техника, която ако нещо се случи днес, не дай си Боже конфликт, ще бъде разпозната от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че е остаряла и несъвместима, ние наливаме пари в една бездънна каца, за да поддържаме летателните способности на тази отдавна остаряла техника. До тук българската държава е инвестирала над 600 милиона лева само в поддържането на една стара и абсолютно неспособна вече комуникационна техника“, заяви още Росен Плевнелиев.

Той даде пример с Албания, която преди две години закупи модерни триизмерни радари за 30 милиона долара.

„България вече 20 години не го прави. Защо не го прави? Очевидно, защото не искаме да се простим със зависимостта от Москва и най-после да заменим тези отдавна остарели самолети“, категоричен е той.

„Това, че ние не взимаме решително действия да променим ситуацията и да закупим нова комуникационна техника и самолети, води до това, че ние ставаме вече все по-малко конкурентноспособни. Поддържайки системите на военните, наливайки пари в МиГ-29, ние пречим на новото PG телекомуникационно поколение да се случи в България. Губим от една от най-големите си гордости – да имаме добър интернет. Губим от една от най-важните си перспективи да бъдем конкурентноспособни“, посочи Росен Плевнелиев.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети