Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ето какво гласеше цялото „Послание на президента Румен Радев за нова България“

Политика

Ето какво гласеше цялото „Послание на президента Румен Радев за нова България“

Ето какво гласеше цялото Послание на президента Румен Радев за нова България - Tribune.bg
Снимка:

При отчета на четвъртата година от президентския си мандат, Румен Радев заяви, че ще използва присъствието на медии, за да отправи „Послание за нова България“.

Радев си даде изключителна оценка и обяви, че се кандидатира за втори мандат

Какво заяви той в Гербовата зала на „Дондуков“ 2? Публикуваме пълния текст на посланието без съкращения:

„Уважаеми сънародници,

2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения.

Парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична и задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води до разпад на държавността и невъзможност да решим съдбовните задачи пред България: излизане от дълбоката криза; решителни реформи за постигане на висок устойчив темп на развитие, повишаване на благосъстоянието и сигурността на българите и преодоляване на демографския срив; пълноценна европейска интеграция.

Затова най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще попадат в плен на олигархията и ще продължават да са обречени на провал, а страната – да заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот.

За да преодолеем институционалната криза и върнем страната в руслото на закона, за да победим бедността и безправието и съберем най-сетне разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел.

Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или други подобни формулировки.

В очертаната ситуация и необходимостта от непоколебими и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България. Формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок.

В четирите години от мандата си ние не отстъпихме от заявените през 2016 г. принципи. Водени от убежденията ни за законност, справедливост и солидарност, ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България, което изисква:

Гарантиране на честни и достъпни избори

Честните избори са фундаментът на демокрацията. Необходими са неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес и висока избирателна активност чрез:

Актуализация на избирателните списъци;

Видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите;

100% машинно гласуване;

Дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“;

Прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“;

Справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.

Излъчване на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност

Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна член на ЕС и въобще на една съвременна демократична държава. Моралните качества, културата и компетентността на бъдещите управляващи ще са от решаващо значение за връщане на доверието в институциите, излизане на страната от кризата и за европейската ни интеграция.

Затова предлагаме на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.

Укрепване на държавността и върховенството на правото

Въвеждане на конституционни и законови промени, гарантиращи:

Гражданските права и гражданското участие в държавното управление;

Независима съдебна власт в служба на справедливостта и обществения интерес; оптимизиране на структурата и функциите на ВСС; ефективна, отговорна и почтена прокуратура; подчинение на магистратите единствено на закона;

Ефективно разделение на властите и укрепване на институциите;

Прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство;

Засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса;

Безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. Ако това не се случи, всяко следващо управление може да продължи да възприема властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат;

Работа на държавните органи и структури за сигурност в полза на обществото и държавния суверенитет.

Разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност и пресичане на злоупотребите с власт и кражбите

Представяне на обосновани разчети за очакваните ефекти при поемане на разходи от страна на правителството и на отчет за постигане на зададените цели;

Засилване ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет, включително с възстановяване на блиц-контрола. Разходване на бюджетен излишък след одобрение от Народното събрание;

Ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот;

Засилване на гражданския контрол чрез: реално електронно управление; прозрачност и отчетност на всички публични разходи; излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на Комисията за защита на конкуренцията; актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях; осветляване на кредитното портфолио на ББР;

Публикуване на всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях. Ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане;

Ясни критерии и публичност при определяне на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, така че проектите да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства.

Гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Отношението ни към икономическата, здравната, образователната и социалната политики на управляващите ще определяме както досега: в съответствие с ползата им за отделния човек, обществото и българската природа.

Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи и приоритети при заявяване на своите стратегически намерения, което ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата.

Настоящото послание изразява убежденията ни, от които се водим през целия си мандат, както и волята ни да продължим да работим за нова България. Убедени сме, че без посочените промени големият потенциал на страната ни не може да се оползотвори. Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността; насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции; повишаване на производителността; развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация.

Като президент и вицепрезидент ще продължим усилията си за обединяване на обществото около тези ключови приоритети, за да върнем заедно доверието в държавата, да пречупим негативните тенденции, да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство и бъдещето ни като нация", се казва в посланието на държавния глава.  


Коментари (6)

ПОСЛАНИЕТО НА АНТИБЪЛГАРИНА РУМЕН РАДЕВ, ИЗБРАН ЗА РЕЗИДЕНТ НА КГБ/ГРУ В БЪЛГАРИЯ.. "ИСКАМ ДА ПРОМЕНЯ ОРИЕНТАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - ДА БЪДЕ КЪМ РУСИЯ.....
ЗАТОВА В МОЯ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪВЕТ СЪМ ВКЛЮЧИЛ ВЕРНИ РУСОФИЛИ И ЧЕРВЕНИ МУТРИ(МАЙСТОРА, СЛАВИ ВАСИЛЕВ, ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, ЧЕРЕПА)
" ИСКАМ ДА УПРАВЛЯВАМ, БЕЗ ДА НОСЯ ОТГОВОРНОСТ - ЗАТОВА НЕ СЪЗДАВАМ ПАРТИЯ"
"ИСКАМ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ-АЗ ДА ГИ РАЗПРЕДЕЛЯМ КАКТО СИ ЗНАЕМ ОТ 1997 Г.
01.02.2021 12:16 / Отговор
Тартаковер Абе, путьо, знам че си кретен, показваш го с всяка изписана от теб дума и съм сигурен, че истинските гербаджии се срамуват такъв бездарен глупак да им е съмишленик. Но не теб,а останалите ( пак гербаджии, но с нормална мисъл ) ще поискам да напишат какво от точките за гарантиране на честни избори отхвърлят? Защото ако са честни пред себе си, ще оценят колко точни са препоръките. Нищо че тук може да напишат обратното.
01.02.2021 12:30
Правилно обобщено Путин си има президент на България. В президенството и под юмрука на Радев се събра най-голямата измет от българомразци и национални предатели. Това ни е наказанието като общество, защото техните деяния не са осъдени категорично нито юридически нито морално от нас за 30 години демокрация. Ще има поправителен изпит, а ако не го издържим ще бъдем изхвърлени от общността на демократичните и цивилизовани държави.
01.02.2021 15:22
Б Тараторе вече не ти издържат нервите,започна да обиждат.А това означава,че си айрян без мляко.
01.02.2021 12:50 / Отговор
Таратора комплексар с мания за висока образованост,а всъщност наѝ обикновен трол вече изтървава,уж независимия си тон, тези като него никога ли не могат да си признаят,поне пред себе си когато са губещи и излагацията им е ....... да кажем на върха ,че няма накъде повече.
01.02.2021 13:01 / Отговор
Жоро Гоцев АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ НЯМАМ РАВЕН ПО ЛЪЖИТЕ, НО СЕ УБЕДИХ, ЧЕ ТОЯ Е С КЛАСИ ПО ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ ОТ МЕН. ДА НЕ БИ ДА Е ОТ БКП, БСП?
01.02.2021 18:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още