Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Eureporter.co: България става вторият най-голям акционер в банката на бившия Източен блок

Политика

Eureporter.co: България става вторият най-голям акционер в банката на бившия Източен блок

Eureporter.co: България става вторият най-голям акционер в банката на бившия Източен блок - Tribune.bg
Снимка:

Служебното правителство, назначено от Румен Радев, увеличи българското участие в банката на страните от бившия Източен блок. За това пише брюкселският сайт Eureporter.co.

Медията уточнява, че България е увеличила вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро и това е решение, взето от правителството на про-руския президент. Подчертано е, че гласуването е било на извънредно заседание в неделя вечер.

Финансовата институция е определена като такава със „съмнителна репутация“. Важно е да се уточни, че след това решение страната вече е вторият най-голям акционер в банката, която до скоро беше базирана в Москва.

Историята на финансовата интуиция започва през 1970, когато е учредена от COMECON – Съветът за взаимна икономическа помощ. Днес тя според статията е отломка от тоталитарното минало на бившия Източен блок. Заради близките ѝ връзки в Русия, анализатори твърдят, че промотира руските финансови и икономически интереси. Последното било особено видно в Куба, Монголия и Виетнам.

 С това решение, радевото правителство инвестира в консолидиране на руското икономическо влияние в Европа и по света, твърди Eureporter.co.

Медията подчертава, че това се разминава с евроатлантическата ориентация на страната ни.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Москва
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати