Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО внесоха поправки в пакета „Мобилност“

Политика

Евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО внесоха поправки в пакета „Мобилност“

Снимка:

Проектът ще се гледа отново през юни

„Може да изглежда като сензация, че четирима души от четири различни партии са намерили начин да загърбят партийните си различия. Факт е, че го направихме. Това не е за първи път, мисля, че няма и да е за последен“. Това заяви пред Нова ТВ евродепутатът Андрей Новаков.

Той, заедно с колегите си в Транспортна комисия на ЕП Петър Витанов от БСП, Илхан Кючюк от ДПС и Ангел Джамбазки от ВМРО, са внесли поправки в спорния пакет „Мобилност“.

„Променихме стратегията си, след като получихме нов мандат. Въпросът е не просто да се борим срещу пакета, но и да го променим така, че да може нашият бранш да се напасне. Това ще стане, ако камионът не се връща и не се налага шофьорът да се връща на всеки 3 седмици“, обясни Новаков и подчерта, че се работи и по допълнителни планове.

Евродепутатите атакуват разпоредбата и се надяват тя да отпадне. За тях е „лудост“ да се връща празен камион. Пакетът „Мобилност“ ще се гледа отново през юни.

„Длъжни сме да реагираме без да търсим извинения. Не може редом със спасителния план за Европа, да се вкарва и този пакет. Считам  за малко шизофренично с едната ръка да чертаеш зелени коридори, с които рафтовете на магазините да не остават празни, а в същото време да казваш – „На всеки 8 седмици ще се връщате“. Мисля, че ползите, за която и да е държава, подкрепяща въвеждането на този пакет, са повече политически, отколкото икономически. Истината е, че без българските, полските и румънските шофьори, много стоки въобще няма да пътуват“, каза още Новаков.

Според него шансовете промените да бъдат приети са по-големи, отколкото са били преди година.

Ако се стигне до събиране на мнозинство и пакетът „Мобилност“ бъде приет в настоящия му вид, той няма да влиза в сила 18 месеца, когато е преходният период. През това време България и още няколко други държави ще го даде на съд, за да бъде преборен по юридически път. Според Новаков, Европа е оцеляла по време на пандемията, именно защото не е имало пакет „Мобилност“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още