Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Фалстарт на опитите да се избере шеф на НС, партиите излязоха в почивка

Политика

Фалстарт на опитите да се избере шеф на НС, партиите излязоха в почивка

Фалстарт на опитите да се избере шеф на НС, партиите излязоха в почивка - Tribune.bg
Снимка:

С фалстарт тръгна избора за председател на Народното събрание. Абсолютно безпрецедентно този път имаше цели кандидатури. Първата е от страна на първата политическа сила ГЕРБ-СДС в лицето на Росен Желязков, БСП решиха да номинират Кристиян Вигенин, от „Продължаваме промяната“ държат на Никола Минчев, а от „Възраждане“ се обявиха за Петър Петров.

Нито една от кандидатурите обаче не събра мнозинство. За Вигенин глас „за“ дадоха 25 народни представители от БСП и едва 2-ма от ПП, против бяха 31 и „въздържал се“ 181.

Никола Минчев беше подкрепен със 74 гласа „за“ от ПП и ДБ и един от БСП, „против“ 29 и 135 въздържали се.  

За Петър Петров от „Възраждане“ бяха единствено гласовете на партията му – 27 „за“, 94 „против“  и 118 „въздържал се“.  

Най-много гласове събра Росен Желязков от ГЕРБ-СДС със 103 гласа „за“, 86 „против“ и 51 „въздържал се“.

От ДПС още преди гласуването обявиха, че ще спазят традицията и неписаното правило, че председател на Народното събрание се избира от най-голямата парламентарна група. Те припомниха, че по същия начин в миналия парламент са подкрепили Никола Минчев, когато ПП беше най-многобройна.  

Народните представители не успяха да излъчат единна кандидатура, а от ГЕРБ поискаха 15 минути почивка, за да се направят консултации с председателите на политическите сили.

След почивката и втория опит се оказа неуспешен. След първото гласуване останаха само кандидатурите на Никола Минчев от ПП, който събра 98 гласа „за“, „против“ 32 и 110 „въздържал се“.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС събра 103 гласа „за“, 85 „против“ и 52 „въздържал се“.

От гласуването стана ясно, че групата на „Възраждане“ се регистрина, но не участва в гласуването. От партията на Стефан Янев „Български възход“ се въздържаха. Асен Василев обяви от трибуната, че според Конституцията избора не може да бъде легитимен, защото дори и няма мнозинство, трябва да има повече от половината регистрирани гласа.

С оглед на това председателстващия Вежди Рашидов даде нови 15 минути почивка. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати