Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Фон дер Лайен иска от нас да спазим обещанията към РС Македония и Албания

Политика

Фон дер Лайен иска от нас да спазим обещанията към РС Македония и Албания

Фон дер Лайен иска от нас да спазим обещанията към РС Македония и Албания - Tribune.bg
Снимка:

„Трябва да спазим обещанията към нашите партньори и приятели“, допълни председателят на ЕК.„Разчитам на България умело да води процеса. Знам, че можете да го направите“, каза още Урсула фон дер Лайен.

Темата за защитата на малцинствата е основна ценност на Европейския съюз. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение у нас. Сред темите, които коментира председателят на ЕК, беше и европейската интеграция на Северна Македония и Албания.  

„През 2020 г. Европейският съвет взе едно много важно решение да излезе и да каже, че сега е време и обещаваме да започнем преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Европейският съвет взе окончателно решение и затова е важно да го изпълним заедно“, каза Урсула фон дер Лайен. „Трябва да спазим обещанията към нашите партньори и приятели“, допълни председателят на ЕК.„Разчитам на България умело да води процеса. Знам, че можете да го направите“, каза Фон дер Лайен.  

Искам да благодаря на вас и на българското общество за изключителната щедрост към украинците, които бягат от войната,  каза още тя. "Вие посрещнахте над 130 хиляди бежанци от Украйна. Много е важно да мобилизираме всички усилия да помогнем на бежанците. Сега европейските фондове са по-гъвкави, за да покрием разходите на  държавите за бежанците. Тази събота ще има събитие на ЕК, заедно премиера на Канада  Джъстин Трюдо, за подкрепа на Украйна", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Важно е как са сключени договорите да доставка на руски газ и петрол, а те са много ясни - в тях пише, че трябва да се плаща в евро или долари, каза още председателят на ЕК. "В момента много внимателно разглеждаме договорите и там пише, че се плаща в евро, а не в рубли. Това е процесът, който ще следваме, трябва да има обща позиция на ЕС по този въпрос, но дотогава всички договори се изпълняват в долари и евро", каза председателят на ЕК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати