Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев обясни на ПП: „Капитан Андреево“ не е тема за Шенген

Политика

Гълъб Донев обясни на ПП: „Капитан Андреево“ не е тема за Шенген

Гълъб Донев обясни на ПП: Капитан Андреево не е тема за Шенген - Tribune.bg
Снимка:

„Министерски съвет е колективен орган, независимо дали министър-председателят или министрите са натоварени със съответната политика. Всички имат за цел да направят възможното да осигурят по дипломатически път и лични контакти онази позиция, която приляга на България“. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на изслушването в Народното събрание за поредния отказ от две държави да бъдем приети в Шенген.

На въпрос от Асен Василев колко и какви срещи е провел Донев по темата, премиерът отчете, че специално с Марк Рюте и Нехамер не е провеждал лични срещи, но е имал обща с всички посланици на ЕС, председателя на ЕК, канцлера на Германия, полския, гръцкия и румънския премиер. Освет това с президента на Гърция, както и с много представители на държави членки на ЕС, които по една или друга причина имат отношение по темата Шенген и общ интерес от приемането на България в Шенген.

Донев отчете противоборството между Нидерландия и Гърция за морските пътища, но призова по темата да се говори внимателно.   

[article=88972]

По отношение на внушенията от страна на ПП, че „Капитан Андреево“ също е причина за отказа на Нидерландия и Австрия, защото според Асен Василев сме изнесли тонове отровна храна за ЕС. Служебният премиер заяви, че когато е постъпил на поста си е заварил 40-километрова опашка от камиони на границата с Турция и блокаж на работата там.

„Това, което направихме е да удвоим капацитета на лабораторията, а територията и пункта да станат обект от стратегическо значение. ДАНС и министерството на земеделието да осъществяват контрол върху хората на пункта и всичко това направи служебното правителство, защото преди това не беше направено. То не е част от критериите, но е част от политическото слушане. И не е вярно за това огромно количество продукти, които са влезнали в ЕС, непроверени с пестициди, фактите са съвсем други“, заяви още Донев.  

„Удиви ме една декларация на ПП от неделя за неща, които не са истина. Говори се, че са започнали серия от действия по засилване на контрола на границата, ремонтирали границата, но посоченото е извършено от лица извън ПП, когато те още не са съществували. Някои от присъстващите знаят за националната стратегия за опазване на границата, които са включени в план за действия, който се изготвя ежедневно. За съжаление този план за 2022 година, който трябваше отдавна да е приет е отбягнал от полезрението на предходното правителство. Служебното правителство трябваше бързо да го изготви и ясно показва колко присъединяването ни в Шенген е било приоритет за предходното правителство“, допълни още Донев към въпросите на ПП.

Асен Василев се похвали, че всичко изброено от Донев е заслуга на Бойко Рашков, който към днешна дата е депутат от ПП и следователно заслугите са техни. 

По отношение на Законопроектите касаещи Плана за възстановяване и устойчивост, Гълъб Донев заяви, че 7 месеца не е била написана нито една буква. Малкото Закони свързани с ПВУ пък са били в Народното събрание, но с месеци не е имало никакви движение по тях.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати