Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев от наводнените села: Държавата ще помогне, проверяват се причините за бедствието

Политика

Гълъб Донев от наводнените села: Държавата ще помогне, проверяват се причините за бедствието

Гълъб Донев от наводнените села: Държавата ще помогне, проверяват се причините за бедствието - Tribune.bg
Снимка:

„Държавата от първия ден провежда спасителни действия, за да бъдат спасени всички хора. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия.“ Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който е но посещение в пострадалите от наводнение карловски села. 

Служебният премиер подчерта, че всички сили на държавата са впрегнати за възстановяване на инфраструктурата и да бъде помогнато на хората.

„Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали за възстановяване на нанесените материални щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати средства, за да бъде подпомогнато всяко домакинство, което трябва да знае, че държавата стои зад него. Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени“, каза той и добави, че най-пострадалите села са Богдан и Каравелово.

Димитър Стоянов: 110 военнослужещи помагат за разчистването след наводнението

Донев заяви, че още утре ще бъде взето решение на Министерски съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода.

„МС ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура“, каза Донев и обеща, че до края на месец септември цялата финансова необходимост да бъде осигурена, за да се преодолеят щетите.

Промяната отидоха за снимка при бедстващите в Карловско, пазят ги с полиция

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. „Държавата е помислила и за това“, каза Донев.

Той коментира и причините за бедствието и заяви, че те ще бъдат допълнително изяснени.

След потопа: Всички с пострадали домове са подслонени, необходими са още техника и хора

„Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения“, каза Донев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети