Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев: Компромиси по историческите въпроси със съседите ни не може да има

Политика

Георг Георгиев: Компромиси по историческите въпроси със съседите ни не може да има

Георг Георгиев: Компромиси по историческите въпроси със съседите ни не може да има - Tribune.bg
Снимка:

„По никакъв начин не става въпрос да държим Северна Македония като заложник. Ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията ѝ. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер“.

Това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред БТВ.

Георгиев отбеляза, че официална позиция на Скопие по нашите искания няма, но е показателна реакциите на медиите в Северна Македония.

„Ние винаги сме били последователни в позицията си и тя не трябва да изненадва нашите европейски партньори. Въпросът за езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия в Декларацията от 1999 г., на чиято основа е Договорът за приятелство и добросъседство от 2017 г.“, заяви зам.-министърът на външните работи.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

„Първи дадохме подкрепата си на Северна Македония за НАТО, но нашата подкрепа не е безусловна“, каза зам.-министърът на външните работи.

Според него има много индикации, че Северна Македония не изпълнява договореностите: „Виждаме абдикация от работата на смесената историческа комисия - факт, не се е провеждала сесия в комисията по контрол на договора, наблюдаваме език на омразата - факт“.

Управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония, заяви Георгиев по повод искането на БСП за изслушване в парламента по темата.

„Когато има нужда от информация, винаги я комуникираме. Има достатъчно информация в медиите“, каза зам.-министърът на външните работи.

„Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме. Как е възникнал, това вече е работа на учените", категоричен беше Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се говори в Северна Македония е на „няколкостотин години“.

Имало е европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, но ние компромис не можем да направим, заяви Георгиев, който отбеляза, че не става въпрос за натиск върху нашата страна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Тъпак един език се развива във времето, а тези бяха доста години под сръбско. Аз като ходих в Македония нищо не им разбирах. Те вече са се оформили като самостоятелен народ - имат си македонци, албанци, цигани, дори и българи. И защо да ги спираме? Тъпанари са нашите политици.
18.11.2020 12:00 / Отговор
БГ Ти верно ли ги ги плещиш тия глупости? Че ти и в Родопите ако отидеш ,няма да им разбереш на по-старите! А че Гоце , който достатъчно ясно се е самоопределил като българин, трябва ли да го причисляваш за "македонец", защото тези сега се чувствали такива? Никой не им пречи да определят за каквото си искат, само че да спрат да си крадат и присвояват история! Гърците им изнесоха един урок по-история, сега им трябва да си научат и другия урок!
18.11.2020 23:16

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати