Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георгиев: Всяка секунда, в която не се работи за съставяне на правителство, е загубена за държавата

Политика

Георгиев: Всяка секунда, в която не се работи за съставяне на правителство, е загубена за държавата

Георгиев: Всяка секунда, в която не се работи за съставяне на правителство, е загубена за държавата - Tribune.bg
Снимка:

"ГЕРБ никога не е бойкотирал. В тази ситуация нека първо да дойдем до първия мандат, и тогава да коментираме втория и третия. Политическите страсти са толкова нажежени, че трудно може да се предвиди какво ще се случи." Това заяви в интервю за БНР Георг Георгиев от ГЕРБ за различните сценарии за съставяне на кабинет, ако първият мандат се провали. 

В момента всяка секунда, в която не се работи за разрешаване на кризите и за съставяне на правителство, е загубена за държавата, смята той. По думите му пети поред избори ще бъдат фрустриращи за всички.

"ГЕРБ ще направи всичко по силите си да състави правителство, но с 67 депутати няма как да бъде подкрепено правителство в зала. Нека да има не политиканстване, а ум и някакво чувство от страна на политическата класа, че в крайна сметка е избрана за това – да върне стабилността в тази държава."

Опасно би било, ако се окаже, че политическите партии не изпълняват основната си функция, предвидена в Конституцията, подчерта той и допълни, че разговорите за съставяне на правителство ще се проведат след конституирането на парламента.

По казуса с поканата към руския посланик Елеонора Митрофанова да присъства на конституирането на 48-ото Народно събрание Георгиев изтъкна:

"Не знам защо се направи скандал с това и поради каква причина се опитаха да направят интрига ПП и ДБ. В момента най-малко имат нужда от това парламентът и държавата."

"Ние сме първите, които обявиха Русия за агресор и написахме решение за военно-техническа помощ за Украйна, което в миналия парламент беше торпилирано", напомни депутатът от ГЕРБ.

"ГЕРБ уважава институцията парламент. Ако някой очаква ГЕРБ да стане и да излезе от залата, не мисля, че ще се случи."

Според Георгиев посланикът на Русия "по силата на собствената си съвест не би трябвало да стъпва в пленарната зала, следва за запази себе си и мнението си в изолация".

"Протоколът е протокол, но в момента имаме една по-извънредна ситуация."

Георгиев е на мнение, че ако се внесе проект за решение за военна помощ за Украйна, той би трябвало да мине, защото математически има мнозинство за това.

"Освен ако някоя от партиите, които обявяват себе си за проевроатлантически, не се изметне."

За собственото си влизане в парламента след отказа на други двама кандидати, посочени с преференции, Георг Георгиев посочи:

"Няма натиск или намеса. ГЕРБ е въвеждал преференциите, няма как да не ги уважава."

Във връзка със споменаването на името на България около атаката на Кримския мост Георгиев е на мнение, че "това е просто една руска интрига, България няма място в такива интриги".

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати