Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев: В МВнР не е получавана информация за Андон Миталов

Политика

Георг Георгиев: В МВнР не е получавана информация за Андон Миталов

Георг Георгиев: В МВнР не е получавана информация за Андон Миталов - Tribune.bg
Снимка:

САЩ не се меси във вътрешните работи на България, смята зам.-министърът на външните работи

В Министерството на външните работи не е получавана информация кой ще бъде българинът, на който ще бъде забранено да влиза в САЩ, това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Съдия от Специализирания наказателен съд е първият българин със забрана да пътува до САЩ заради „сериозна корупция“.

Името му е Андон Миталов и според американския държавен секретар Майк Помпео „в качеството си на длъжностно лице, съдията е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Георгиев обясни, че не може да коментира защо американските власти са избрали да оповестят информацията публично. Той беше категоричен, че не е чувал името на магистрата преди.

„Не мога да кажа, че беше изненада, защото нямах предварителни очаквания. Явно обществото е било с нагласата да чуе някое по-известно име. Така или иначе в една ситуация, в която неизвестните са много – спекулациите растат“, изтъкна зам.-министърът пред БТВ.

По думите на Георгиев САЩ не се меси във вътрешните работи на България. Според него най-малкото възприятие за намеса е негативен знак. Също така борбата с корупцията е всеобщ проблем, който касае най-много страната ни във вътрешнополитически план.

„Очакванията трябва да бъдат обърнати към това да се възстанови справедливостта и чувството за справедливост“, допълни той.

Зам.-министърът вярва, че САЩ са прибягнали до публичното оповестяване, защото разполагат със съответната информация. Остава в ръцете на българските власти да направят своята оценка, коментира той.

Георгиев добави, че към МВнР е постъпило искане от страна на председателстващия съдийската колегия към ВСС Лозан Панов да се отправи запитване към Държавния департамент на САЩ.

„Не знаем какво ще ни отговорят, но очакваме да бъде в унисон с разпространената информация“, подчерта Георгиев.

Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Владимир Путин.

Малинов заяви, че не познава съдията и не е опитвал да контактува с него.

Георг Георгиев заяви, че България не е фронтова линия между Вашингтон и Москва. По думите му страната ни води балансирана външна политика и винаги е отстоявала нейния суверенитет да бъде гарантиран и уважаван.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още