Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: САЩ не действат срещу интересите на България

Политика

Захариева: САЩ не действат срещу интересите на България

Захариева: САЩ не действат срещу интересите на България - Tribune.bg
Снимка:

„Чух всякакви коментари за това действие от страна на САЩ. Нашата оценка е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България. В началото на януари имаше първи стратегически диалог. След като са обявили това име, значи американските власти са имали основание.“ Така външният министър Екатерина Захариева коментира забраната от САЩ за съдията Андон Миталов.

,,Не мога да направя такива констатации, че корупцията тръгва от където и да било. Знаете, че борбата с корупцията е основен наш приоритет. Трябва да се борим където и да било. Чух всякакви коментари от това действие на САЩ. Преди обявяването, след обявяването. Доста се различаваха преди и след'', допълни Захариева.

Тя коментира и темата за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков. „Нямаме двустранни отношения за екстрадиция с ОАЕ. Процедурата вчера министърът на правосъдието я описа. Чакаме още отговор, който може да дойде още днес“, обясни министърът.

На въпрос за екстрадицията на Цветан Василев, Захариева отговори: „Все още е в съдебна фаза искането на България за екстрадиция на Цветан Василев. Предполагам, че главният прокурор не е доволен от възпрепятстване на разследването. Държавата ще продължава да подпомага работата на разследването.“

Василев се намира в Сърбия, която отказва да го върне в България. Запитана дали се очаква това да бъде отразено в доклада за Сърбия за напредъка, министърът отговори, че процедурата по преговорите за членство на всяка държава поставя на първо място върховенството на закона. „Ние отделяме голямо внимание на добросъседските отношения. Във всяка една държава се изисква съгласие на всички държави за отваряне на глава. Върховенството на правото, правата на човека, на нашите малцинства се следят“, каза Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети