Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев за дипломатическото напрежение с Турция: Бяхме остри и категорични

Политика

Георг Георгиев за дипломатическото напрежение с Турция: Бяхме остри и категорични

Георг Георгиев за дипломатическото напрежение с Турция: Бяхме остри и категорични - Tribune.bg
Снимка:

Опозицията много приятно се заиграва с парламента, но да не ползват външната политика толкова безотговорно

„Спекулациите, че с това, че ние по някакъв начин сме  допуснали някой да се намеси в нашата вътрешна политика, са абсолютно несъстоятелни“. Така заместник-външният министър Георг Георгиев коментира пред Нова ТВ дипломатическото напрежение след изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.  

Според Георгиев допълни, че опит за оказване на влияние не е правен.

„По никакъв начин не е правен опит и ние не сме позволявали в делата на суверенна държава, особено в законодателна дейност, да се направи чуждо вмешателство“, подчерта той.

Той припомни, че дебатът за финансирането на вероизповеданията е бил с давност повече от година. По думите му, основното нещо, по което се е работило,  е ограничаването на възможностите за външно финансиране на вероизповеданията.

Самото изказване на дипломатическия представител Георгиев коментира така:

„Очевидно политиците, когато попаднат в предизборна ситуация, започват да губят фокуса върху това, което наистина ще се случва, след като свърши предизборната кампания. Много остра и много категорична беше българската реакция. При проведения с г-жа Захариева разговор вчера също беше казано, че ние няма да подлагаме под въпрос и да консултираме за работата на нашия законодателен орган с друга държава“.

Георгиев бе категоричен, че по никакъв начин не се засягат правата на религиозните представители.

„Опозицията много приятно се заиграва с парламента. Говори се за изчерпване. Нещо, което не може да бъде като политическа теза оправдано, тъй като избирателите са тези, които казват дали парламентът или която и да е друга институция с избрани в нея представители е изчерпан. Не бива една създала се дипломатическа външнополитическа ситуация да се използва по безотговорен начин от вътрешно-политически фактори, които биха желали по някакъв начин да смутят или да разстроят управлението и правителството“, заключи заместник-външния ни министър.

„Наистина се надявам, че няма да достигнем до ескалация на каквото и да е външнополитическо напрежение. Самият факт, че има проведен разговор между двама колеги външни министри показва, че диалогът е отворен, разговорите са възможни, търси се решаване на такива обтегнати ситуации”, заяви Георгиев.

Според него привикването на посланика във външно министерство на езика на дипломацията е „достатъчно ясен знак”.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп