Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георги Кадиев: Двете кандидатури за БНБ могат да свалят правителството

Политика

Георги Кадиев: Двете кандидатури за БНБ могат да свалят правителството

Георги Кадиев: Двете кандидатури за БНБ могат да свалят правителството - Tribune.bg
Снимка:

Двете кандидатури за БНБ могат да свалят правителството, коментира пред БНР финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите.

„Не толкова заради личностите, колкото заради риска да се създаде разцепление в самата управляваща коалиция и да падне правителството. Това е най-голямата опасност“,  уточни Кадиев. според него Законът за БНБ е „толкова обтекаем, че буквално и магазинерът от магазина под блока може да се кандидатира за шеф на БНБ“.

„Наскоро проверих какви качества трябва да имаш по закон, за да бъдеш шеф на горско стопанство и там много ясно е описано. В закона за БНБ за управител на БНБ и член на УС на БНБ е записано просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт в областта на икономиката, финансите и още нещо. За член на Фискалния съвет, много хора въобще не са го чували и не знаят какво представлява, и е несравнимо по-маловажен от БНБ, трябва да имаш 10 години стаж като икономически анализатор, а за управител на БНБ трябва просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт. Какво значи „признат експерт“? Аз не знам“, посочи Кадиев.

По думите му най-правилно в тази ситуация е процедурата да се рестартира, което очевидно трябва да стане с гласуване и срещу двете кандидатури. Финансистът е категоричен, че управляващите трябва да имат една кандидатура, защото сегашното положение води към политическа криза, затова „по-добре да не бъде избран нито един от двамата и да се тръгне към нова процедура“.

„Колкото и да е важен постът управител на БНБ, не мисля, че той трябва да доведе до политическа криза“, уточни Кадиев. Той отхвърли варианта, при който опозицията избира управителя на Централната банка.

„Очевидно е, че г-н Гюров е някакъв вариант в последния момент, поради което не е подготвен и с концепция и екип“, смята финансистът. Той изрази съжаление, че често в политиката тези постове/ като управител на БНБ б. р./ се търгуват срещу подкрепа. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати